Business Internaţional

China îşi rezervă dreptul de a lua "măsuri suplimentare" în diferendul cu Japonia - ministru

China îşi rezervă dreptul de a lua "măsuri suplimentare" în diferendul cu Japonia - ministru

Autor: Andreea Romanovschi - Mediafax

18.09.2012, 10:58 21629

China urmăreşte atent situaţia din Marea Chinei de Est şi "ne rezervăm dreptul (de a lua) măsuri suplimentare", a declarat Liang Guanglie, prin intermediul unui traducător, în timpul conferinţei de presă pe care a susţinut-o alături de omologul său american, Leon Panetta.

Efectul devastator al conflictului pentru cele două economii: marile companii japoneze îşi închid fabricile din China

"Desigur, acestea fiind spuse, noi sperăm încă la soluţie paşnică şi negociată cu privire la acest aspect", a afirmat ministrul, întrebat dacă Beijingul are în vedere recurgerea la forţă.

Liang, general de armată, a reafirmat suveranitatea Beijingului asupra acestor insule, dând vina pe Tokyo pentru izbucnirea tensiunilor dintre cele două ţări.

Sosit luni seară în capitala Chinei, şeful Pentagonului, Leon Panetta, a făcut apel la reţinere, aşa cum a procedat şi la Tokyo, în timp ce mii de chinezi demonstrau din nou, marţi, în toată ţara.

"În ceea ce priveşte actualele tensiuni, facem apel la calm şi la reţinere din partea tuturor părţilor", a declarat Panetta. "Nu este în interesul niciunei părţi ca situaţia să degenereze într-un conflict care ar aduce atingere păcii şi stabilităţii în această regiune importantă", a spus acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO