Business Internaţional

Cea mai mare banca din Spania vrea sa cumpere grupul britanic Abbey

26.07.2004, 00:00 36

Consiliul de conducere al Santander Central Hispano SA, cea mai mare banca din Spania, s-a intalnit ieri la Madrid pentru a discuta preluarea bancii Abbey National Plc din Marea Britanie, informeaza Bloomberg.
In cazul in care va fi finalizata, tranzactia va reprezenta cea mai importanta preluare in sectorul bancar european din ultimul an de zile.
Abbey National, cu o valoare de piata de 8,56 miliarde lire sterline (15,7 miliarde dolari), ar fi cea mai mare achizitie facuta vreodata de presedintele Santander Emilio Botin, care a incheiat tranzactii de cumparare in valoare de peste 36 miliarde dolari in ultimii sapte ani.
Banca spaniola a anuntat de la sfarsitul saptamanii trecute ca negociaza cu banca britanica o posibila preluare.
Potrivit Financial Times, oferta lansata de Santander se ridica la 560-600 pence pe actiune.
Tranzactia i-ar aduce lui Botin, in varsta de 69 de ani, cea de a doua banca ipotecara (mortgage bank) care activeaza pe cea mai mare piata a creditelor de consum din Europa. Banca spaniola ar achizitiona insa si un imprumutator care abia isi revine dupa o incercare esuata de patrundere in sectorul de investment banking si care a inregistrat din aceasta cauza, in ultimii doi ani, pierderi in valoare totala de 1,86 miliarde lire sterline.
Actiunile Abbey au pierdut peste 50% din iulie 2001.
"Abbey dispune de o retea de sucursale la nivel national si are ca obiect de activitate retailul bancar in domeniul caruia Santander se descurca atat de bine in Spania", a apreciat Alejandro Ruyra, analist la Kepler Securities, Madrid. "De asemenea, banca britanica se afla la o rascruce de drumuri si iata si ocazia".
Potrivit directorului executiv al Abbey National, Luqman Arnold, banca va inregistra in acest exercitiu financiar un profit net, dupa vanzarea investitiilor neprofitabile in obligatiuni, imprumuturi si leasinguri de avioane. Compania a mai declarat ca nu va fi necesar sa puna deoparte fonduri suplimentare la diviziile sale de asigurari de viata, dupa provizioane in valoare de 1,6 miliarde lire sterline pe ultimii trei ani.
Tot ieri s-a intalnit si consiliul de administratie al Abbey National.
Preluarea bancii britanice de catre Santander Central Hispano ar reprezenta cea mai mare tranzactie bancara din Europa de cand banca franceza Credit Agricole SA a cumparat Credit Lyonnais pentru 16,6 miliarde euro (20 miliarde dolari), in iunie 2003. In domeniul achizitiilor transfrontaliere, ar putea rivaliza cu preluarea, pentru 15 miliarde euro, de catre HSBC Holdings Plc a Credit Commercial de France SA, in 2000.
Prin preluarea Abbey National, Santander ar intra pe o piata in care creditul pentru consum creste in unul din cele mai rapide ritmuri din Europa. Imprumuturile ipotecare cresc anual  cu circa 15 procente in Marea Britanie, respectiv cu 22% in Spania.
Abbey dispune de o retea de 741 de sucursale si detine o cota de 11% din piata ipotecara britanica, in urma HSBC, cu 23%. Activele bancii sunt in valoare de 177 miliarde lire sterline, ceea ce inseamna cam trei sferturi din marimea bancii spaniole, astfel ca Santander s-ar putea vedea nevoita sa recurga la emiterea de noi actiuni sau la vanzarea de active pentru a finanta achizitia, sunt de parere analistii.
Rata de crestere a creditelor de consum ar putea incepe sa scada in Marea Britanie, pe fondul majorarii ratei de dobanda, ceea ce inseamna un risc sporit pentru banca spaniola. Potrivit lui Tiago Parente, analist la Royal Bank of Scotland Group Plc., Santander "intra pe piata ipotecara britanica intr-un moment de varf. Riscurile pe care le implica o eventuala achizitie depasesc cu mult eventualele beneficii". ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO