Business Internaţional

Cea mai mare tranzacţie din istoria Pharma: Gigantul Pfizer va cumpăra Allergen, producătorul Botox, pentru mai bine de 150 de miliarde de dolari

Cea mai mare tranzacţie din istoria Pharma: Gigantul...

Autor: Ştefan Stan

23.11.2015, 12:00 3527

Pfizer a primit aprobare oficială din partea consiliului de administraţie pentru achiziţia Allergan, producătorul celebrului Botox, într-o tranzacţie gigant de peste 150 de miliarde de dolari, care va crea cea mai mare companie farmaceutică din lume, scrie Reuters citând surse familiare tranzacţiei.  

Tranzacţia, care va fi cea mai mare făcută vreodată în farma, va fi anunţată luni şi va crea cu siguranţă controverse, pentru că Pfizer ar urma să se ”mute” în Irlanda, un paradis fiscal, locul unde Allergan este deja înregistrată, într-o aşa numită „inversiune” care ar reduce drastic impozitul plătit. 

De la începutul anului 2014, în sectorul farmaceutic a avut loc un val fără precedent de preluări, de la producători mari care au cumpărat companii mai mici, la consolidarea care a avut loc între producătorii de medicamente generice.

O ofertă pentru Allergan, care are o capitalizare de piaţă de 113 miliarde de dolari, ar fi a doua încercare a Pfizer de a cumpăra un concurent european, după tentativa fără succes de anul trecut de combinare cu grupul anglo-suedez AstraZeneca, relatează Reuters.

După şase luni de negocieri, AstraZeneca a respins oferta finală a Pfizer în mai 2014. Posibila reducere a taxelor Pfizer prin transferarea sediului central din Statele Unite în Marea Britanie a fost considerată de directorul general Ian Read drept un motiv principal pentru tranzacţia respectivă.

Preluarea Allergan ar putea oferi avantaje similare, având în vedere că producătorul Botox are sediul la Dublin, în Irlanda, unde nivelul taxelor este scăzut.

Modificările aduse de Statele Unite legislaţiei, pentru descurajarea tranzacţiilor făcute în scopul evitării plăţii taxelor, a dus la eşecul unei oferte făcute de AbbVie pentru preluarea Shire, dar nu este clar dacă noile reguli pot anula posibilele avantaje fiscale ale unei fuziuni între Pfizer şi Allergan.

Pfizer, cu o capitalizare de piaţă de circa 219 miliarde de dolari, este cel mai mare producător de medicamente din Statele Unite.

Allergan ar conferi grupului Pfizer, ale cărui venituri ar putea scădea cu 3,3% în acest an, o nouă sursă de creştere.

Veniturile producătorului Botox ar putea creşte în acest an cu 39%, potrivit estimărilor Thomson Reuters.

Discuţiile pentru fuziune sunt în fază incipientă şi ar putea să nu ducă la un acord, potrivit Wall Street Journal.

Pfizer, producătorul unor medicamente precum Lipitor şi Viagra, a plătit luna trecută 15 miliarde de dolari pentru preluarea prpducătorului american de medicamente Hospira.

Reprezentanţii Pfizer şi ai Allergan au refuzat să comenteze informaţiile despre negocieri.

Pfizer a obţinut în trimestrul trei venituri de 12,1 miliarde de dolari.

Allergan a devenit al treilea mare producător de medicamente generice din Statele Unite după ce în martie a fuzionat cu Actavis.

După combinarea cu Actavis, Allergan a vândut în iulie divizia de medicamente generice către grupul israelian Teva Pharmaceutical Industries, pentru 40,5 miliarde de dolari, în numerar şi acţiuni.

În trimestrul al doilea, Allergan a obţinut venituri de 5,76 miliarde de dolari, susţinute de vânzările produsului anti-riduri Botox, în valoare de 632 milioane de dolari.

Actavis şi-a schimbat numele în Allergan la jumătatea acestui an. Fuziunea a creat un grup gigant, cu vânzări anuale de peste 20 de miliarde de dolari anticipate pentru 2015.

Actavis este prezent în România prin două entităţi: Actavis SRL (vânzări şi marketing) şi Actavis Operations (fosta fabrică de medicamente oncologice Sindan achiziţionată în 2006 pentru 150 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO