Business Internaţional

Cei mai bogati oameni ai planetei au pierdut 2.000 mld. dolari in ultimul an

12.03.2009, 17:20 73

Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft, a redevenit cel mai bogat om din lume, detronandu-l pe investitorul american Warren Buffett, in conditiile in care criza financiara a generat miliardarilor lumii pierderi de 2.000 de miliarde de dolari (1.572 mld. euro) in ultimul an, potrivit clasamentului realizat de revista Forbes.

Numarul miliardarilor prezenti in topul Forbes a scazut cu o treime fata de 2008, pana la 793, cele mai mari pierderi fiind inregistrate in randul economiilor emergente, precum Rusia, China si Turcia.
Gates, a carui avere este estimata la
40 mld. dolari (31,4 mld. euro), a revenit pe prima pozitie a clasamentului dupa ce in 2008 s-a plasat pe locul trei. Averea lui Bill Gates a scazut anul trecut cu numai 18 mld. dolari. Buffett, cel mai bogat om potrivit clasamentului de anul trecut, a cazut pe pozitia a doua, cu o avere de 37 mld. dolari fata de 67 mld. dolari in 2008.
Omul de afaceri mexican Carlos Slim - cu afaceri in domeniul telecomunicatiilor - ocupa ultimul loc al podiumului, avand o avere estimata la 35 mld. dolari, cu 25 mld. dolari mai putin decat anul trecut. In total, ocupantii primelor trei pozitii ale clasamentului au pierdut 68 mld. dolari in ultimele 12 luni.
Aceasta scadere, avertizeaza reprezentantii Forbes, reprezinta un semnal de alarma la adresa economiei mondiale.
"Miliardarii nu au de ce sa se teama pentru ziua de maine, dar daca averea lor se afla in declin inseamna ca restul lumii nu o duce deloc bine", a declarat Steve Forbes, directorul executiv al celebrei reviste americane. "In medie, miliardarii au pierdut circa o treime din avere", a adaugat el.
Averea neta a miliardarilor cuprinsi in clasamentul Forbes a scazut de la 4.400 mld. dolari in 2008 la 2.400 mld. dolari anul acesta, in timp ce numarul acestora a scazut la 793 de la 1.125.
Este pentru prima data dupa 2003 cand numarul miliardarilor scade.
New York-ul a depasit Moscova in topul oraselor care gazduiesc cei mai multi miliardari, in metropola americana locuind 55 dintre acestia. In acelasi timp, Rusia - care a asistat in ultimii ani la o explozie a numarului oamenilor foarte bogati - a inregistrat cel mai mare declin, in fosta republica sovietica gasindu-se acum doar 32 de miliardari fata de 87 anul trecut.
O situatie similara s-a inregistrat si in celelalte tari emergente, precum Turcia sau India. In Turcia, numarul miliardarilor a scazut de la 35 la 13 pe fondul deprecierii abrupte a monedei nationale, lira.
Omul de afaceri indian Anil Ambani, cel mai mare castigator al clasamentului de anul trecut, a inregistrat de data aceasta cel mai semnificativ declin, pierzand 32 mld. dolari in ultimele 12 luni. Situat pe locul sase in 2008, Ambani a cazut anul acesta pana pe pozitia 34, averea sa fiind estimata la 10,1 mld. dolari.
"India a primit o lovitura puternica", a declarat Luisa Kroll, senior editor in cadrul Forbes, precizand ca in 2008 indienii ocupau patru pozitii in top zece, iar anul acesta detin numai doua. De asemenea, numarul total al miliardarilor indieni s-a injumatatit ajungand la 24.
Dintre cei care s-au mentinut in clasament sau au revenit, 656 au inregistrat o scadere a averii, 52 s-au mentinut la acelasi nivel si numai 44 au reusit sa-si multiplice sumele detinute.
Singurul miliardar din top 20 care nu a pierdut bani este primarul New York-ului, Michael Bloomberg, a carui avere a urcat de la 11,5 mld. dolari la 16 mld. dolari, ca urmare a revizuirii valorii companiei media pe care acesta o detine.
Bloomberg este acum cel mai bogat om din New York, ajungand de pe locul 65 la nivel mondial pe 17.
Reprezentantii Forbes spun ca in actualul climat cei care au pierdut in jur de 20% din avere se afla pe pozitii relativ stabile. Este cazul membrilor familiei Walton, fondatorii retailerului de discount Wal-Mart. Acestia au pierdut fiecare cate 5 mld. dolari.
Printre cei care au reusit sa-si sporeasca averea pe fondul actualei crize se numara investitorul George Soros si managerul de fonduri de investitii John Paulson. Vedeta de televiziune Oprah Winfrey a urcat, de asemenea, de pe locul 462 pe 234, averea sa fiind estimata la 2,7 mld. dolari.
Printre numele mari care si-au pierdut locul din clasamentul Forbes se numara Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook si cel care anul trecut devenise cel mai tanar miliardar care si-a construit singur averea si fostul oficial al asiguratorului American International Group, Maurice Greenberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO