Business Internaţional

Cerere mare pentru imprumuturi in Europa

31.10.2006, 11:54 8

Cresterea imprumuturilor din sectorul privat al zonei euro a atins noi cifre record, evidentiind astfel activitatea economica puternica din regiunea celor 12 tari si sfidand incetinirea cresterii economice a Statelor Unite, scrie Financial Times.
"Imprumuturile din sectorul privat (companii si persoane fizice - n.red.) au crescut cu o rata anuala de 11,4% luna trecuta, echivaland o cifra record inregistrata in luna mai, de altfel cea mai rapida crestere de la lansarea monedei euro in 1999", au declarat oficialii Bancii Centrale Europene. Imprumuturile pentru afaceri au crescut de asemenea cu o rata anuala de 12,7%, de asemenea cea mai rapida crestere inregistrata pana in prezent. Intre timp, ritmul de crestere al economiei Statelor Unite, a incetinit la o rata anuala de 1,6% in cel de-al treilea trimestru fiscal al anului 2006, cel mai incet ritm inregistrat in ultimii trei ani si sub estimarile acestui an.
O scadere a constructiilor de locuinte si o crestere a importurilor de petrol au fost unele dintre principalele cauze ale incetinirii activitatii economice a Statelor Unite.
Randamentul pentru obligatiunile americane cu scadenta la zece ani ale Trezoreriei a scazut cu aproximativ 0,14% de la cifra record a lunii inregistrata luni, 23 octombrie, in timp ce dolarul a fost sub nivelul de 118 yeni, iar euro a inregistrat cea mai mare crestere din ultimele trei saptamani, un euro fiind cotat la 1,27 $. Indicele Dow Jones a recuperat mare parte dintr-o scadere recenta pentru a inchide cu 0,1% mai jos fata de cifrele record inregistrate joi la inchiderea bursei. Informatiile oferite de Banca Centrala Europeana au evidentiat puterea zonei euro obtinuta prin intermediul investitiilor puternice in business care reflecta investitii din ce in ce mai mari precum si o activitate intensa de fuziuni si achizitii. Insa cresterea rapida a creditului este putin probabil sa ingrijoreze Banca Centrala Europeana sau sa creasca speculatiile potrivit carora perioada de crestere a ratei dobanzii va fi extinsa pana in 2007.
"Impulsul intern din spatele revenirii economice a zonei euro, care era condusa initial de exporturi, a aratat faptul ca suntem mult mai rezistenti la socuri externe in zona euro decat eram in trecut. Pana acum, datorita faptului ca socul din SUA este relativ modest, il putem depasi destul de usor", a declarat Holger Schmieding, economist al Bank of America.
Cresterea din zona euro ramane totusi modesta dupa standardele mondiale, chiar daca anul acesta s-au inregistrat imbunatatiri semnificative in comparatie cu prima jumatate a deceniului. Cresterea produsului intern brut din zona euro, inregistrata in cel de-al treilea trimestru fiscal al acestui an, este mai mult decat probabil ca a depasit-o pe cea a SUA.
Piata asteapta in prezent ca Banca Centrala Europeana sa isi mentina rata dobanzii neschimbata la 3,25%, insa presedintele Bancii deja a dat de inteles ca pana la sfarsitul lunii decembrie aceasta va mai creste cu 0,25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO