Business Internaţional

China: Europa este prea importantă pentru a eşua

China: Europa este prea importantă pentru a eşua

Autor: Adrian Voicu

13.09.2011, 10:30 1927

China pare să fie dacă nu salvatoarea Europei, măcar o ţară care ştie care sunt interesele sale strategice în regiune.

Conform Wall Street Journal şi Financial Times, ministrul de finanţe al Italiei s-a întâlnit săptămâna tercută cu oficiali chinezi - inclusiv cu şeful fondului suveran de investiţii al Chinei - în încercarea de a convinge Beijingul să cumpere datoria suverană a Italiei.

Analişti asiatici, citaţi de MarketWatch, au spus că aceste ştiri au o aură de credibilitate, ţinând cont că o salvare a zonei euro de către China ar mări importanţa pe care China o are în Europa şi ar ajuta la refacerea uneia dintre cele mai importante pieţe care oferă o alternativă viabilă la dolarul american.

"Există beneficii pentru ei (chinezi - n.r.) şi bineînţeles li se îmbunătăţeşte poziţia în rândul europenilor", este de părere Brian Jackson, analist în cadrul Royal Bank Canada.

Beijingul este îngrijorat de valoarea activelor existente şi dacă pot oferi susţinere, aceasta va reduce din impactul negativ asupra portofoliilor", consideră Jackson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO