Business Internaţional

Chinezii îşi aduc companiile în Europa de Est şi se pregătesc să ia cu asalt Occidentul

Chinezii îşi aduc companiile în Europa de Est şi se pregătesc să ia cu asalt Occidentul

Autor: Cristina Roşca

22.09.2010, 23:47 30

China a pus ochii pe Europa de Est şi a început să trimită totmai multe companii să in ves teas că în regiunea care până nu demult era principala ţin tă de investiţii şi pentru occidentali. Compa ni ile nu sunt singurele care vin, ci şi lo cuitorii din zoneledefavorizate, care con si deră că pot găsi în state precum Ungariaşi România un salariu mai bun, scrie The New York Times.

Cu bani, Europa de Est devine atrăgătoare

De la statele baltice până la Balcani, companiile chinezeinvestesc, cumpără proprietăţi imobiliare şi concurează pentrucontracte publice în infrastructură, în special în Polonia şiUcraina, care se pregătesc de Campionatul European de Fotbal din2012.

Acestea investesc şi în producţia de electronice şi produsechimice, pentru a-şi întări poziţia pe piaţa unică europeană, carecontinuă să se extindă.

Anul trecut, în Polonia un consorţiu din China a câştigat uncontract pentru construcţia a două secţiuni de autostradă ce urmasă lege oraşele Lodz şi Varşovia. Nu a fost vorba de un câştigimportant, dacă vorbim despre bani, însă a fost prima dată când uncontract finanţat parţial de Uniunea Europeană a fost câştigat de ocompanie non-europeană.

"Unele companii poloneze au fost nemulţumite", a spus HenrykaBochniarz, preşedintele Confederaţiei Poloneze a AngajatorilorPrivaţi. "Ei au spus că chinezii au fost subvenţionaţi de guvernulde la Beijing. Sincer, atâta timp cât au îndeplinit condiţiile, nuîi poţi exclude."

Bochniarz a mai adăugat că aceste companii au angajat muncitorişi ingineri din China.

De la chinezi vin produsele

Nu doar în sectorul investiţional se observă modificări, ci şiîn ceea ce priveşte comerţul. Fluxurile comerciale s-auschimbat.

"China exporta anterior în principal textile, pantofi şi ceaicătre Polonia", a spus Tomasz Ostaszewicz, directorul departa mentului de cooperare economică bila terală din cadrul MinisteruluiEconomiei din Polonia. "Acum China este principalul nostru furnizorde produse electronice".

În urmă cu doar câţiva ani, în 2007, investiţiile Chinei înPolonia, şi de altfel în regiune, erau insignifiante.

"China a investit în 2007 în Polonia 70 de milioane de euro", aspus Ostaszewicz. "Pentru acest an, suma s-ar putea ridica la 500de milioane de euro".

Mai mult, a adăugat el, numărul de locuri de muncă create arputea ajunge la 3.230.

Investiţiile, de regulă sub formă joint-venture, se îndreaptă înspecial către sec torul manufacturier, de la produse elec tro nicela utilaje, ambalaje, mase plastice şi pro ducţie de hârtie.

În Ungaria, Wanhua Industrial Group a achiziţionat recent oparticipaţie stra tegică în cadrul BorsodChem, un pro ducă torimportant de poliuretan din Europa Centrală şi de Est.

Wanhua, cu sediul în Yantai, între Beijing şi Shanghai, este celmai mare pro du cător din regiunea Asia Pacific de isocyanate, unpoliuretan utilizat atât în construcţii şi în industria auto,precum şi în producţia de încălţăminte şi obiecte de uz casnic.

Compania vinde pe pieţele din Statele Unite şi Orientul Mijlociuşi încearcă să îşi consolideze prezenţa şi în Europa.

"BorsodChem ne oferă o bază de pro duc ţie în Europa", a spus unreprezentant al companiei. "Acest lucru înseamnă un acces mai facilpe piaţa europeană şi o mo dalitate mai bună de a ne deserviclienţii".

În iunie, Wanhua a dat 140 de milioane de euro pentru a finanţafinalizarea unei fabrici în Ungaria. În schimb, grupul a primit 38%din First Chemical, proprie tarul BorsodChem, şi are opţiunea de acumpăra restul acţiunilor în decurs de 24 de luni.

Chinezii În Europa de Est

  • China investeşte în special în sectorul manufacturier, de laproducţia de electronice la utilaje, ambalaje, mase plastice şiproducţie de hârtie.
  • Anul trecut, China a semnat un memorandum de înţelegere şiîmprumuta 1 mld. dolari Republicii Moldova, una dintre cele maisărace state europene.
  • China a investit în 2007 în Polonia 70 de milioane de euro.Pentru acest an, suma s-ar putea ridica la 500 de milioane deeuro.
  • Anul trecut, în Polonia, un consorţiu din China a câştigat uncontract pentru construcţia a două secţiuni de autostradă. A fostprima dată când un contract finanţat parţial de Uniunea Europeană afost câştigat de o companie non-europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO