Business Internaţional

Chrysler va reduce productia cu 16%

21.09.2006, 19:17 9

Din cauza vanzarilor scazute la masinile sport, Chrysler Group a declarat ca va reduce productia cu 16% pana la sfarsitul anului si estimeaza o pierdere operationala de 1,26 mld. dolari (1 mld. euro) pentru 2006.
Chrysler a declarat ca va reduce productia celui de-al treilea trimestru cu 90.000 de vehicule, dublu fata de planul original de 45.000 de vehicule.
Conducerea Chrysler a adaugat ca va depasi planul initial de reducere a productiei si in cel de-al patrulea trimestru cu circa 35.000 de vehicule, scrie International Herald Tribune.
In cea de-a doua jumatate a anului Chrysler va construi 705.000 masini si camioane, in scadere cu 16% fata de planul initial pentru aceasta perioada.
Dieter Zetsche, directorul executiv al DaimlerChrysler, a refuzat sa estimeze cat va influenta acest lucru profitul companiei.
In prezentarea sa, Chrysler a estimat ca a avut o cota de piata in SUA de circa 10,6% in cel de-al treilea trimestru, in scadere fata de planul initial de a pastra procentajul de 11,2. Acest procentaj o situeaza pe al patrulea loc, in spatele General Motors, Ford Motor si Toyota si putin in fata Honda.
In luna iulie, Honda a depasit la vanzari lunare Chrysler. Honda a anuntat recent ca va construi o noua fabrica in Indiana, crescand probabilitatea sa depaseasca permanent Chrysler la vanzari.
Chrysler depinde mai mult decat competitorii sai de vanzarile de minicamioane, masini sport si camionete. Dar vanzarile la SUV-uri si camionete au scazut anul acesta din cauza preturilor mari ale combustibililor. Cumparatorii au preferat sa treaca de la masinile mari la masini medii cu un consum mai mic. Atat GM, cat si Ford au anuntat scaderi ale productiei in 2006.
Saptamana trecuta, conducerea DaimlerChrysler a spus ca va pierde 1,5 mld. dolari (1,18 mld. euro) in cel de-al treilea trimestru, aproape dublu fata de estimarea precedenta de 600 mil. dolari (474 mil. euro).
Acest lucru a atras critici din partea analistilor care l-au intrebat pe Zetsche de ce si-a pastrat atata timp estimarile sale, pentru a da apoi brusc vestea ca a suferit pierderi importante. Zetsche a declarat ca divizia de masini Mercedes va atinge tinta de profitabilitate de 7% in 2007.
Vanzarile de masini la aceasta divizie, care include Mercedes, Mybach si Smart, au crescut cu 11% in primele opt luni ale anului, a mai adaugat Zetsche.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO