Business Internaţional

Cine este Satya Nadella, noul CEO Microsoft

Cine este Satya Nadella, noul CEO Microsoft

Autor: Ştefan Stan

04.02.2014, 17:12 2971

Microsoft l-a numit marţi în funcţia de CEO al companiei pe Satya Nadella, directorul diviziei de servicii enterprise şi cloud, scrie Business Insider.

“Este o onoare incredibilă pentru mine să conduc această companie. Deşi am avut succes până acum, vrem să realizăm mai mult. Este o perioadă critică pentru Microsoft şi pentru industria IT. Pe măsură ce tehnologia evoluează, şi noi evoluăm odată, sau chiar înaintea ei”, a declarat Satya Nadella într-o scrisoare către angajaţii Microsoft.

Nadella, în vârstă de 46 de ani, s-a născut în India şi a urmat cursurile şcolii publice din Begumpet. Noul CEO Microsoft este licenţiat în inginerie electrică şi electronică la Manipal Institute of Technology din India.

După ce s-a mutat în Statele Unite, Nadella a obţinut un master în ştiinţe informatice de la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee şi un MBA de la Universitatea din Chicago.  

Înainte să se alăture Microsoft, Nadella a lucrat pentru Sun Microsystems, o altă companie IT.

Nadella lucrează la Microsoft din 1992 şi a coordonat operaţiunile companiei în zona serviciilor de cloud, software-ului pentru servere, motoarelor de căutare pe internet şi aplicaţiilor business.

Ca preşedinte al diviziei de servere şi servicii cloud, Nadella a reuşit să crească afacerile anuale de la 16,6 miliarde de dolari la 20,3 miliarde de dolari în numai doi ani.

Odată cu succesul diviziei pe care Nadella a condus-o, acesta a obţinut şi credibilitate internă şi externă în cadrul Microsoft.

Numirea lui Nadella în fruntea Microsoft este considerată de analişti o alegere de siguranţă, scrie The Wall Street Journal. Nadella a exprimat o dorinţă de continuitate, spunându-le directorilor Microsoft că doreşte să urmeze ceea ce a început Bill Gates, susţin surse apropiate subiectului, citate de Wall Street Journal.

“Nadella este respectat şi văzut ca un lider puternic, însă nu ştiu dacă este văzut şi ca un vizionar”, a declarat Rocky Agrawal, un fost angajat Microsoft, citat de USA Today.

Cea mai mare parte din experienţa lui Nadella este legată de clienţi corporatişti, care sunt sursa a două treimi din profiturile Microsoft. Alegerea sa în funcţia de CEO sugerează că Microsoft îşi va concentra eforturile în domeniul corporate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO