Business Internaţional

Cine il asculta pe directorul executiv de la M & S?

01.07.2004, 00:00 26

Se pare ca nu numai subordonatii, pentru ca Stuart Rose a fost anuntat de operatorul de telefonie mobila MMO ca inregistrarile convorbirilor lui telefonice ar fi putut sa fie obtinute de o a treia parte, scrie Financial Times.
Un purtator de cuvant al MMO a declarat pentru Financial Times ca "a fost adusa in atentia noastra informatia potrivit careia  este posibil sa fi avut loc  o incercare  neautorizata  in vederea obtinerii inregistrarii convorbirilor telefonice ale unuia din clientii nostri.  Am inceput o investigatie pentru a vedea ce informatie, daca a fost vreuna, ar fi putut fi obtinuta".
O persoana din interiorul M&S a precizat ca " in ultimul timp am devenit din ce in ce mai ingrijorati in legatura cu securitatea, iar aceasta aparenta incercare de accesare a inregistrarii convorbirilor telefonice ale lui Rose nu a facut altceva decat sa ne accentueze suspiciunile".
Cercetari facute de Financial Times au descoperit ca declaratiile bancare ale sotiei lui Rose, trimise la casa acestuia, par sa fi fost "vazute" si de alte persoane decat cele care in mod normal ar fi avut acces la ele.  Marks & Spencer se afla de ceva vreme in atentia opiniei publice, fiind tinta unei incercari de preluare de catre magnatul britanic Phillip Green. Acesta a lansat doua oferte de mai multe miliarde de dolari, ambele respinse de retailerul britanic.
Nimeni nu sugereaza insa ca Phillip Green sau o alta persoana in legatura cu acesta sau cu ofertele lui pentru achizitionarea M&S sunt implicate in aceste tentative.
Inregistrarile convorbirilor telefonice ale lui Rose sunt importante deoarece acesta, si alte persoane aflate in legatura  cu el sau cu Green, sunt investigati de Financial Services Authority, care cerceteaza posibile practici de insider dealing cu actiuni M&S.
Rose a cumparat 100.000 actiuni M &S cu cinci zile inainte sa se intalneasca cu Green pentru a discuta oferta acestuia.  Potrivit unui interviu acordat FSA, Rose a declarat ca el a fost primul care a auzit de planurile lui Green.
Potrivit autoritatii de reglementare, investigatia ar putea dura de la cateva saptamani si pana la cativa ani. "Depinde de ceea ce vom gasi, de numarul de persoane implicate si cat de cooperante sunt persoanele respective".
Persoane familiare cu situatia au precizat ca atunci cand Rose a incercat sa obtina saptamana trecuta lista cu convorbiri telefonice de la MMO, acestuia i-a fost ceruta si parola.  Lui Rose, insa, nu i se daduse pana in acel moment nici o parola, acesta fiind informat ca cineva folosind  numele lui a stabilit o astfel de parola saptamana precedenta.
Purtatorul de cuvant al MMO a declarat ca pentru a obtine acces la listele cu convorbiri telefonice, un impostor ar trebui sa cunosca suficient de multe informatii despre persoana vizata.
 Compania M&S a contactat doua firme de securitate, Kroll si Control Risks group,  dar a fost refuzata de ambele companii.  Una dintre ele a declarat ca acceptarea unui contract cu M&S ar insemna un conflict de interese, iar cealalta a luat decizia de a nu lucra pentru nici o parte implicata in lupta pentru M&S.
Green a negat marti folosirea unor investigatori privati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO