Business Internaţional

CNBC: China, nu Wall Street-ul, a provocat criza financiară

CNBC: China, nu Wall Street-ul, a provocat criza financiară

Foto: Shutterstock

Autor: Cătălina Butan

05.09.2012, 18:29 3585

Criza financiară globală din 2008 este o criză a creditelor subprime, obligaţiunilor de tip CDO (collateralized debt obligation - titluri garantate cu active ce ţin de de piaţa ipotecară de tip subprime) şi a altor inginerii financiare de pe Wall Street. Postul american de televiziune CNCB propune însă o alta variantă.

Vinovat de apariţia crizei mondiale este China, şi nu bankerii de pe Wall Street, conform unui studiu al Institutului de Cercetare şi Management Erasmus. Acesta arată că frenezia economisirii din China a dus la apariţia banilor ieftini, care au alimentat bula imobiliară de pe piaţa americană, precum şi colapsul ei.

Este puţin probabil ca această bulă să fi fost creată de produsele ipotecare exotice, afirmă autorea studiului, Heleen Mees. Aceste produse au reprezentat mai puţin de 5% din numărul total de ipoteci noi din perioada 2000-2006.

La baza boom-ului de creditare din 2003-2004, respectiv la cea a creşterii consumului individual a stat politica monetară expansionistă promovată de banca centrală a Statelor Unite (FED) la începutul deceniului, mai afirmă Mees, autoare a trei cărţi şi colaboratoare la revista "Foreign policy".

Acestă predispoziţie a americanilor către consum a alimentat creşterea economică din China şi a încurajat această ţară să facă economii.

Studiul, care compară răspunsurile pieţelor financiare din SUA, China şi Germania la dinamica trimestrială a Produsului Intern Brut din 2006 în 2009, arată că în China s-a economisit echivalentul a jumatate din PIB-ul aferent perioadei analizate. Aceste economisiri au fost plasate mai ales în active financiare cu venit fix, de tipul obligaţiunilor guvernamentale, ceea ce a determinat reducerea dobânzilor la nivel global din 2004 până în prezent.

Scăderea dobânzilor a declanşat boom-ul pe piaţa imobiliară din SUA, datorită accesului facil la bani ieftini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels