Business Internaţional

Recesiune în SUA, criză financiară în China şi influenţă tot mai mică a UE: câteva dintre provocările pe care le are în faţă economia lumii

Preşedintele SUA Barack Obama (stânga), premierul chinez Wen Jiabao (centru) şi preşedintele Franţei François Hollande (dreapta) sunt oamenii care au puterea de a preveni o nouă criză economică globală

Autor: Bogdan Cojocaru

24.08.2012, 00:06 1632

Economia americană, cea mai mare a lumii, riscă să intre anul viitor într-o recesiune mai adâncă decât s-au aşteptat autorităţile dacă politicienii nu reuşesc să se înţeleagă cum să econo­misească mai bine. Despre China, unde economia dă semne de oboseală, analiştii spun că este pe cale să intre în zona de pericol, iar situaţia se va înrăutăţi din cauza bulei imobiliare, care ar putea degenera într-o criză financiară.

În Australia un oficial a avertizat că boom-ul minier, care a protejat ţara de turbulenţele din exterior, s-a terminat. În cazul Europei, criza nu doar că îi slăbeşte economia, dar îi şi compromite influenţa geopolitică. Cum într-o economie globalizată com­po­nentele sunt interconec­tate, turbulenţele de la nivel local se vor propaga, cu siguranţă, în zonele până atunci mai rezistente.

În SUA, dacă politicienii nu găsesc soluţii pentru a îngrădi efectele sau evita ceea ce americanii numesc "vârful fiscal" - reduceri de taxe care expiră la sfârşitul anului şi activarea unor reduceri automate de cheltuieli, economia va fi aruncată într-o recesiune mai gravă decât s-a estimat iniţial, a avertizat Comisia pentru Buget a Con­gresului, o agenţie care calculează im­pactul legislaţiei asupra finanţelor guvernului, scrie Financial Times.

Comisia a atenţionat că dacă Congresul nu acţionează până pe 1 ianuarie, economia se va comprima cu 0,5% anul viitor, iar rata şomajului va creşte de la 8,2% la 9,1%. În luna mai autoritatea anticipa că economia va creşte uşor, cu 0,5%, chiar dacă Con­gresul va rămâne paralizat. Prognoza a fost înrăutăţită mai ales din cauza "reevaluării puterii" economiei americane. Prima jumătate a anului viitor va fi în mod special dificilă, PIB-ul urmând să scadă cu aproape 3%, notează Thomson Reuters.

Ambele partide din Congres şi candidaţii pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie nu reuşesc să cadă de acord asupra soluţiilor pentru ţinerea deficitului bugetar sub control. Democraţii, din partea cărora actualul preşedinte, Barack Obama, candidează pentru un nou mandat, vor să majoreze taxele pentru bogaţi, în timp ce re­publicanii, repre­zen­taţi în cursă de Mitt Rom­ney, vor să reducă taxele şi cheltuielile în majo­ritatea sectoarelor, cu excepţia apărării. Impasul politic a adus SUA în pragul unui default tehnic în august anul trecut.

Echilibru foarte fragil în China

China, a doua economie ca mărime a lumii, riscă să se confrunte cu un dezastru financiar asemănător celui care a lovit Japonia în urmă cu 20 de ani, în condiţiile în care preţurile exor­bitante ale pro­prietăţilor şi problemele de­mografice riscă să îm­pingă ţara în criză, a avertizat Kiyohiko Nishi­muram, viceguvernatorul Băncii Japoniei, citat de The Telegraph. "China intră acum în zona de pericol", a spus el. Creşterea preţurilor imobiliare şi a creditului din China din ultimii cinci ani a depăşit extremele din Japonia atinse înaintea crizei din 1990. Activitatea din construcţii are o pondere de 12% la PIB, pe când în cazul Japoniei maximul a fost de 10%. Nishimuram consideră că boom-ul imobiliar şi cel al creditului pot rămâne "beningne" atât timp cât forţa de muncă este tânără şi în creştere. Politicile guvernului chinez de a limita creşterea populaţiei face însă să crească numărul celor care depind de cei care au loc de muncă.

"Dacă demografia se schimbă, dacă o bulă a pre­ţurilor proprietăţilor şi creş­terea accentuată a creditării coincid, atunci este posibil să apară o criză financiară", a mai spus oficialul.

Raportul preţ al lo­cuinţei/venit a atins niveluri de 16-18 în oraşele de coastă Beijing, Shanghai, Tianjin şi Shenzehn.

Autorităţile au încercat anul trecut să sufoce boom-ul imobiliar restricţionând cre­di­tarea, dar efectul a fost recesiunea in­dus­trială. Activitatea uzinelor chineze a atins în august minimul ultimilor nouă luni. De asemenea, comenzile noi pentru exporturi au scăzut la cel mai redus nivel de după martie 2009. "Cererea a scăzut mai accentuat decât s-a anticipat, iar firmele stau pe stocuri mari de produse nevândute, ceea ce va afecta activitatea", a afirmat Frederich Neumann, analist la HSBC, citat de CNBC.

Australia vede criza apropiindu-se

Australia, una dintre cele mai puternice economii ale zonei Asia-Pacific, a reuşit să se izoleze de turbulenţele economice mondiale cu ajutorul proiectelor din domeniul resurselor, care susţin piaţa muncii şi acoperă golurile lăsate de alţi producători industriali precum Ford, care renunţat la o parte din angajaţi. Astfel, rata şomajului de aici se menţine constantă, la circa 5%, scrie The Guardian.

Alimentată de cererea Chinei pentru cărbune, fier şi alte resurse naturale, economia Australiei este una dintre foarte puţinele din lumea dezvoltată care au evitat recesiunea în timpul crizei economice globale.

Ministrul economiei şi resurselor a avertizat însă că boom-ul resurselor a luat sfârşit. Avertismentul a venit la puţin timp după ce BHP Billiton, cel mai mare grup minier al lumii, a anunţat că renunţă la două planuri gigantice de extindere în valoare totală de cel puţin 40 miliarde dolari.

"Trebuie să înţelegeţi, boom-ul resurselor s-a terminat. Ne-am descurcat bine - 270 miliarde de dolari în investiţii, suntem invidiaţi în toată lumea. Dar în ultimele 12 luni a devenit mai greu", a spus Ferguson.

UE nu mai are putere de negociere

În Uniunea Europeană, regiune unde criza datoriilor prinde tot mai multă putere alimentată de recesiunea multora dintre statele membre, comisarul pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn a atras atenţia că turbulenţele erodează influenţa geopolitică a uniunii şi compromite poziţia de pe care negociază în cercurile internaţionale, potrivit The Wall Street Journal.

"În negocierile în urma cărora se iau decizii politice, precum cele de la întâlnirile G20 sau FMI, din cauza crizei suntem constant în poziţia în care putem doar accepta. În acest ritm, statutul Europei în economia globală slăbeşte îngrijorător", a spus comisarul.

El a subliniat că în cazul Europei, criza este una de încredere, iar UE îşi poate recâştiga încrederea comunităţii globale dacă va acţiona "ca o echipă".

Guvernul Hollande contraatacă

Guvernul francez, condus de preşedintele François Hollande, s-a întors din vacanţă cu promisiunea unor iniţiative prin care vrea să contraatace criticile că şeful statului nu reuşeşte să răspundă convingător perspectivei economice tot mai întunecate, scrie Financial Times. Printre aceste iniţiative, care acoperă domenii de la bănci la egalitatea dintre sexe, figurează dublarea pragului a două programe populare de economisire sprijinite de stat pentru a ajuta la finanţarea construirii a 150.000 de locuinţe sociale în fiecare an şi pentru a ghida investiţii către companiile mici şi mijlocii. Guvernul s-a angajat, de asemenea, să finanţeze 150.000 de "locuri de muncă pentru viitor" în următorul an, destinate în special tinerilor şomeri, cu un nivel de calificare redus. Premierul Jean-Marc Ayrault a promis, în plus, că va reduce preţul combustibilului, fără a specifica amploarea reducerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO