Business Internaţional

Combinatul ArcelorMittal din Florange (Franţa) sub spectrul naţionalizării

Combinatul ArcelorMittal din Florange (Franţa) sub...

Autor: Iulian Anghel

25.11.2012, 15:10 830

Aleşii locali şi de la centru, de stânga şi de dreapta, din regiunea franceză Moselle îi cer preşedintelui Francois Hollande să naţionalizeze temporar uzina ArcelorMittal din Florange (regiunea Moselle/Lorrena) pentru a salva de la închidere două furnale şi pe cele 629 joburi care le deservesc.

Intenţia a apărut în urma refuzului ArcelorMittal de a vinde cu totul platforma siderurgică care se confruntă cu probleme majore pe fondul prăbuşirii cererii şi a preţului oţelului spre 340 de dolari/tona la bursa de la Londra, foarte aproape de minimul istoric de 300 de euro/tona înregistrat în 2009 (în 2008 preţul mediu era de 1.000 de dolari tona de oţel).

Arnaud Montebourg ministru în cabinetul francez însărcinat cu redresarea industriei a evocat acestă posibilitate încă de săptămâna trecută, dar ministrul muncii Michel Sapin temperase un astfel de elan afirmând: “Nu mai suntem în epoca în care siderurgia era naţionalizată”.

Potrivit cotidianului Le Figaro, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Hollande, aleşii din regiunea Moselle cer preluarea controlului public asupra uzinei pentru a permite unui operator industrial reluarea activităţii întregii platforme siderurgice. Semnatarii îşi justifică cererea prin mizele umane, teritoriale, industriale, tehnologice şi strategice ale “dosarului Florange”, ultima uzină siderurgică din Lorrena care asigură întreg ciclul producţiei de oţel.

“Mai mult ca niciodată, suntem convinşi că industria siderurgică este de o înaltă importanţă strategică pentru Franţa în particular şi pentru Europa, în general”, arată semnatarii scrisorii.

ArcelorMittal a dat guvernului un termen pentru a găsi cumpărători pentru furnale, cocserie şi oţelărie, altminteri le va închide definitiv. Guvernul spune că a primit două oferte pentru Florange însă ambele vizează un perimetru mai larg decât activele pe care grupul Mittal este dispus să le vândă.

ArcelorMittal susţine că nu poate vinde întreaga platformă pentru că acest lucru ar pune în pericol viabilitatea celorlalte active din Franţa ale grupului şi, implicit, existanţa a 20.000 de locuri de muncă.

Mittal refuză să cedeze instalaţiile de tratare a oţelului şi a arătat vineri, într-un comunicat citat de Le Monde: “Toate activităţile din aval ale platformei Florange sunt integrate cu restul activităţilor grupului în Franţa şi în Europa.”

Cel mai important activ pe care grupul controlat de magnatul indian Lakshmi Mittal în deţine în România este combinatul ArcelorMittal Galaţi aflat pe locul 31 în topul celor mai valoroase companii din România, realizat de Ziarul Financiar. Combinatul a avut în 2011 o cifră de afaceri de 1,1 mld. euro şi pierderi de 147 mil. euro. În 2009, combinatul a raportat pierderi record de 334 mil euro, la afaceri de 845 mil. euro. În acest moment, mai multe laminoare şi-au suspendat activitatea din lipsă de comenzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO