Business Internaţional

Companiile de stat ale Chinei sunt mai mari decât cele ale Germaniei, iar aceasta este o problemă

Companiile de stat ale Chinei sunt mai mari decât cele...

Autor: Catalina Apostoiu

02.09.2016, 00:00 584

Dacă întreprinderile de stat supradimensionate şi ineficiente ale Chinei ar fi o ţară, acestea ar reprezenta a patra cea mai mare economie a lumii, potrivit Bloomberg. Iar în condiţiile reducerii investiţiilor private, acestea ar putea continua să crească, potrivit unui studiu realizat de economiştii de la Bloomberg Intelligence Fielding Chen şi Tom Orlik.

Astfel, reformarea unui sector care reprezintă aproximativ 40% din activele industriale ale Chinei şi 18% din numărul total de angajaţi este vitală, dar va fi dificilă. În 2014, ultimul an pentru care există date solide, rentabilitatea activelor firmelor de stat se situa la numai 4%, comparativ cu 11% în cazul firmelor private. „Este o veste proastă pentru creştere.

O proporţie ridicată de capital este alocată unui set relativ neproductiv de firme”, se arată în studiul Bloomberg. Este o veste negativă şi pentru stabilitatea financiară din moment ce capitalul continuă să curgă către aceste firme mai puţin eficiente. „Perspectivele de creştere pe termen mediu ale Chinei depind de capacitatea guvernului de a reforma un sector de stat în  extindere, ineficient”, potrivit lui Chen.

„Creşterea eficienţei nu presupune privatizarea marilor firme, ci restrângerea giganţilor de stat din sectoare strategice, permiterea competiţiei din partea firmelor private.” 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels