Business Internaţional

Companiile din SUA şi Canada au pierdut 18,6 miliarde de dolari din cauza aprecierii dolarului

Companiile din SUA şi Canada au pierdut 18,6 miliarde de...

Autor: Luiza Chiroiu

17.03.2015, 15:13 383

"Impactul va fi mult mai mare în primul trimestru din acest an", a afirmat Andy Gage, vicepreşedinte al firmei americane de consultanţă FiREapps, potrivit The Wall Street Journal şi Reuters.

Luând în calcul şi companiile din Europa, veniturile firmelor din cele două regiuni s-au redus cu 20,18 miliarde de dolari ca urmare a fluctuaţiilor de curs valutar în trimestrul al patrulea din 2014, marcând cea mai mare pierdere trimestrială din această cauză înregistrată de companiile americane şi europene din 2012 până în prezent.

Prin comparaţie, în trimestrul al treilea al anului trecut, fluctuaţiile de curs valutar au dus la scăderea cu 8 miliarde a veniturilor companiilor din Europa şi America de Nord, potrivit datelor FiREapps.

Aproape jumătate dintre companiile luate în calcul în analiza firmei de consultanţă au indicat că deprecierea euro faţă de dolar a avut cel mai mare impact negativ asupra rezultatelor financiare.

Dolarul s-a apreciat faţă de majoritatea monedelor, pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor economiei americane şi al apeculaţiilor potrivit cărora Rezerva Federală va creşte dobânda de politică monetară în prima jumătate a acestui an. Această evoluţie a cursului are un impact negativ asupra rezultatelor financiare ale companiilor, care sunt afectate atunci când valoarea veniturilor obţinute în valută este transformată în dolari.

Analiza FiREapps a luat în calcul rezultatele financiare raportate de aproximativ 1.200 de companii din Europa şi America de Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels