Business Internaţional

Conducerea Disney considera oferta Comcast ca fiind prea redusa

18.02.2004, 00:00 25



Consiliul de administratie al Walt Disney a respins, la inceputul saptamanii, in unanimitate, oferta de preluare inaintata de operatorul de televiziune prin cablu Comcast, considerand ca pretul propus subestimeaza valoarea companiei.



Grupul a anuntat ca este dispus sa analizeze cu atentie "orice propunere justificata", care ar fi in interesul actionarilor.



In replica, Comcast si-a sustinut oferta, calificand-o ca fiind "atractiva si solida".



Pe de alta parte, conducerea Walt Disney si-a exprimat sprijinul pentru presedintele si directorul executiv Michael Eisner, aproband strategia propusa de acesta pentru perioada urmatoare. Sustinerea pe care a primit-o Eisner a fost un adevarat soc pentru analisti, considerand faptul ca in urma cu numai cateva saptamani, consiliul de conducere al Disney era marcat de grave disensiuni, ce amenintau sa distruga compania.



Eisner considera ca grupul Disney se poate descurca pe cont propriu in calitate atat de producator, cat si distribuitor de servicii media.



"Consiliul de conducere are incredere in directia de afaceri, financiara si creativa pe care Disney a ales-o sub indrumarea lui Michael Eisner si a echipei sale manageriale. Interesele actionarilor, care reprezinta o prioritate fundamentala pentru consiliu, nu ar fi satisfacute prin acceptarea vreunei oferte de achizitie care nu reflecta pe deplin valoarea intrinseca a companiei si perspectivele sale financiare", se arata intr-un comunicat al grupului american.



Comcast a reactionat rapid la refuzul conducerii Disney, argumentand ca oferta "reflecta integral valoarea companiei, evaluarea fiind bazata pe performantele si perspectivele de crestere ale acesteia".



O serie de persoane apropiate conducerii Comcast au declarat ca operatorul de televiziune prin cablu analizeaza posibilitatea inaintarii unei actiuni catre autoritatea de reglementare a pietelor financiare americane - Securities and Exchange Comission, prin care ar putea cere consimtamantul actionarilor Disney privind o eventuala inlocuire a conducerii companiei. Desi pare o miscare agresiva, ea a functionat cu succes si in alte situatii. Daca Comcast va alege aceasta strategie, ar putea obtine sustinerea lui Roy Disney, nepotul fondatorului companiei, care impreuna cu alti trei membri ai consiliului Disney, au incercat sa-l inlature pe Eisner.



Directorul executiv al Comcast, Brian Roberts, a precizat ca a facut publica oferta, dupa ce Michael Eisner a refuzat sa inceapa discutii pe aceasta tema.



"Timpul este de partea grupului Comcast. Nu trebuie sa se grabeasca pentru a retrage sau a imbunatati oferta", considera analistul Craig Moffett, de la Sanford Bernstein.



In opinia altor analisti, sansele aparitiei unei contraoferte sunt destul de mici, date fiind amploarea tranzactiei si posibilitatea intampinarii unor probleme antitrust.



Cu cateva zile inainte de votul favorabil acordat lui Eisner, firma independenta Institutional Shareholder Services - un nume influent pe Wall Street - a recomandat actionarilor sa voteze impotriva realegerii sale, in cadrul adunarii anuale prevazute pentru 3 martie.



Familia Disney, condusa de fostul director Roy Disney, deruleaza, la randul sau, o campanie ampla pentru demiterea lui Eisner.



Oferta initiata de Comcast vizeaza o suma de 66 miliarde de dolari si asumarea datoriilor pentru preluarea Disney.



Daca oferta are succes, Comcast devine unul dintre cele mai importante grupuri media din lume.



Portofoliul companiei nou-formate ar combina activele Disney - studiourile cinematografice, reteaua de televiziune ABC, reteaua ESPN si parcurile tematice - cu operatiunile Comcast, care furnizeaza servicii pentru aproximativ 21 de milioane de abonati. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO