Business Internaţional

Conflictul izbucnit peste noapte în Coreea trimite o undă de şoc pe burse

Autor: Gabriel Razi

23.11.2010, 23:45 120

Pieţele de capital au reacţionat negativdupă confruntarea armată de la graniţa dintre Coreea de Nord şiCoreea de Sud, scrie The Wall Street Journal. În Asia, indiceleShanghai Composite a pierdut 3,15%, în timp ce Hang Seng din HongKong a scăzut cu 2,34%. Şi bursa australiană a pierdut1,1%.

Investitorii s-au mobilizat rapid şi au renunţat la activeleriscante din Asia în dauna celor considerate sigure, cum ar fiplasamentele în dolari, franci elveţieni, obligaţiuni germane sauaur.

Sectorul bancar a resimţit cel mai profund tensiunea din Asia,Standard Chartered, care are o expunere mare în pieţele asiatice apierdut 2,5% pe bursa londoneză, în timp ce Lloyds Banking Group şiBarclays au urmat aceeaşi tendinţă.

Bursele erau şi aşa tensionate din cauza crizei din Europa şi amişcărilor guvernului de la Beijing, astfel că manevrele militarede la graniţa dintre Coreea de Sud şi cea de Nord nu au făcut decâtsă accelereze reorientarea investitorilor către plasamente maipuţin riscante. "Atunci când obuzele sunt în aer, riscurile suntridicate", spune Rob Ryan, strateg valutar pentru piaţa asiatică laBNP Paribas.

Investitorii s-au orientat rapid către plasamentele considerateîn mod tradiţional sigure, cum ar fi dolarul sau francul elveţian,însă yenul cotat în mod normal ca o monedă sigură a avut de suferitca urmare a proximităţii dintre Japonia şi peninsula coreeană.

Cotaţia aurului pentru contractele spot a crescut cu 8,97$, pânăla 1366,60 $/uncie, iar contractele futures pentru petrol pe bursaNymex au pierdut şase cenţi, până la 81,76$/baril.

Agenţia de rating Fitch a ţinut să calmeze pieţele financiare,anunţând că este puţin probabil ca manevrele militare din apeleMării Galbene să escaladeze.

Conflict vechi

Confictul dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud a început dupăcel de-al Doilea Război Mondial în 1950 şi s-a încheiat cu unarmistiţiu în 1953.

Atacul nord-coreean vine pe fondul criticilor primite lasummitul G20 de la Seul şi după ce statul comunist a permis, în modsurprinzător, unui cercetător american să viziteze instalaţiile deîmbogăţire a uraniului de la Yongbyon.

Siegfried Hecker, fost şef al centrului nuclear american de laLos Alamos, a raportat că statul nord-coreean deţine peste 2.000 decentrifugi de îmbogăţire a uraniului folosit pentru centralelenucleare civile, dar că acestea pot fi uşor reconfigurate pentru aproduce materialul utilizat pentru focoasele nucleare.

În consecinţă ministrul apărării din Coreea de Sud a confirmatposibilitatea ca focoasele nucleare americane să se reîntoarcă peteritoriul Coreii de Sud.

Analistul politic Cristian Pârvulescu consideră că implicaţiileatacului sunt multifaţetate şi că sunt mult mai profunde decât sevede în prezent.

"Este cel mai grav atac de la încheierea războiului dintre celedouă state din anii '50. Ar putea fi o legătură între acest atac şivizita recentă în Coreea de Nord a cercetătorului american, nu sepoate exclude o astfel de ipoteză."

Negociază dur

Cristian Pârvulescu crede că focurile de artilerie fac parte dinstilul de negociere al statului comunist şi au rolul de a lesusţine interesele în negocierile pe care le poartă pentrurenunţarea la activităţile de îmbogăţire a uraniului.

"Astfel de mişcări fac parte din stilul de negociere dur şisurprinzător al Coreii de Nord. Acestea denotă o nervozitate şi aurolul de a imprima o anumită direcţie negocierilor."

Analistul român consideră că recentele turbulenţe pot da indiciiîn legătură cu mişcările din politica internă a statului comunist,unde liderul Kim Jong Il intenţionează să predea puterea unuiadintre fiii săi.

"Atacul poate fi asociat şi cu schimbarea de regim, poate daindicii referitoare la luptele interne pentru putere", spuneCristian Pârvulescu.

Conflicte recente pe axa Coreea de Sud - Coreea deNord

Iunie 1999
Marina militară sud-coreeană scufundă un vas al Coreii de Nord lagraniţa maritimă dintre cele două state. Se presupune că 18nord-coreeni au murit.

Noiembrie 2001
Soldaţii nord-coreeni trag focuri de armă către soldaţii Coreii deSud în zona de graniţă demilitarizată.

Iunie 2002
Coreea de Nord scufundă un vas sud-coreean într-un conflict navalîn care au fost implicate mai multe vase. În manevrele militare morşase militari sud-coreeni şi 13 de partea Coreii de Nord.

Iulie 2003
Soldaţii nord-coreeni continuă provocările şi trag focuri de armăcătre soldaţii din postul de gardă al Coreii de Sud în zona degraniţă demilitarizată.

Aprilie 2005
Coreea de Nord anunţă că un soldat al Coreii de Sud a tras un focde armă către postul de gardă de la graniţa nord-coreeană.

Mai 2006
Armata Coreii de Sud trage focuri de avertisment către doi soldaţinord-coreeni care trecuseră graniţa.

Octombrie 2006
Forţele militare ale Coreii de Sud trag 40 de focuri de avertismentdupă ce cinci soldaţi din nord intră pe teritorului ţării.

Noiembrie 2009
O navă a Coreii de Sud care patrula graniţa maritimă provoacă dauneimportante unui vas al Coreii de Nord.

Ianuarie 2010
Armata statului comunist din nord lansează focuri de artilerie înMarea Galbenă peste graniţa navală.

Martie 2010
Coreea de Sud suspectează că o torpilă a Coreii de Nord a scufundatfregata Cheonan, ucigând 46 de marinari.

Octombrie 2010
Un nou conflict fără victime între militarii celor două statestaţionaţi în zona demilitarizată.

Noiembrie 2010
Coreea de Nord lansează focuri de artilerie către insulaYeonpyeong, aflată lângă graniţa maritimă dintre cele două state.Pe insulă au loc incendii, forţele aeriene ale Coreii de Sudreacţionează trimiţând în zonă avioane de luptă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO