Business Internaţional

Contract gigant: Rusia a bătut palma cu China pentru petrol de 270 de miliarde de dolari

Contract gigant: Rusia a bătut palma cu China pentru...

Autor: Ştefan Stan

21.06.2013, 16:22 1777

Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, a bătut palma cu China pentru a furniza petrol în valoare de 270 de miliarde de dolari pe următorii 25 de ani, scrie Financial Times.

Contractul va fi urmat şi de o înţelegere cu Novatek, cel mai mare producător independent de gaz din Rusia. Ambele înţelegeri sunt o urmare a dorinţei Rusiei de a întări legăturile cu China, cel mai mare consumator de energie din lume.  

Cele două afaceri marchează stabilirea unui pivot în Asia, în timp ce Rusia caută să exploateze apetitul tot mai mare al Chinei pentru energie. Cererea europeană pentru energie a stagnat, iar ţările europene caută să diminueze dependenţa de Rusia.  

Igor Sechin, şeful Rosneft, a anunţat că începând de luna viitoare, Rusia va furniza 365 de milioane de tone de petrol către China. El a adăugat că înţelegerea cu China reprezintă una din cele 30 de aranjamente care vor fi semnate la Forumul Economic Internaţional de la St Petersburg, conferinţa investitorilor organizată de stat.

Gazprom, cel mai mare furnizor de gaz din Rusia lucrează la finalizarea unui plan pe termen lung de a trimite gaz către China, plan pe care compania speră să îl materializeze anul acesta, după câţiva ani de discuţii pro şi contra.

Thane Gustafson, un consultant pe probleme energetice din Rusia a declarat că “a fost o schimbare de politică de ambele părţi. Prioritatea geostrategică a Asiei de Est în diplomaţia Rusiei a crescut puternic în ultima perioadă, în timp ce relaţiile cu Europa s-au răcit, iar comunicarea cu guvernul chinez a crescut proporţional”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO