Business Internaţional

Credite usor mai scumpe in zona euro in aprilie

Credite usor mai scumpe in zona euro in aprilie

Majorarea dobanzii de referinta la euro se transmite lent, dar sigur, in costul creditelor din zona euro, precum si al finantarilor de pe alte piete in moneda unica europeana

12.06.2007, 17:35 17

Dobanzile la depozitele bancare noi in euro au crescut in luna aprilie la majoritatea institutiilor financiar-monetare din zona euro, in timp ce dobanzile pentru creditele bancare fie au crescut, fie au ramas la acelasi nivel, potrivit datelor publicate de Banca Centrala Europeana (BCE).
In cazul creditelor ipotecare acordate populatiei cu rate variabile sau fixe timp de un an, dobanda a crescut cu 0,05 puncte procentuale, pana la 4,83%, in timp ce dobanda medie la creditele de consum acordate populatiei cu rate fixe de pana la cinci ani a ramas neschimbata, la 6,72%, la nivelul lunii aprilie.
In cazul creditelor cu rate variabile sau cu rate fixe timp de un an acordate corporatiilor nefinanciare, dobanda medie a crescut cu 0,06 puncte pana la 5,35% pentru creditele de pana la un milion de euro. In acelasi timp, dobanda medie pentru creditele acordate corporatiilor nefinanciare de peste un milion de euro cu rate fixe pentru o perioada de peste cinci ani a ramas neschimata, la 4,86%.
Dobanda medie pentru depozitele bancare cu maturitate de pana la un an ale familiilor a crescut cu 0,08 puncte procentuale, pana la 3,59% pe an, in timp ce dobanda pentru depozitele corespondente ale corporatiilor nefinanciare a crescut cu 0,07 puncte, pana la 3,74%. In plus, dobanda pentru depozitele bancare de pana la trei luni a ramas neschimbata, la 2,42%.
La depozitele bancare la termen cu maturitate de pana la doi ani, dobanda medie a crescut cu 0,07 puncte, pana la 3,23 procente, in timp ce dobanda corespondenta la depozitele cu maturitate de peste 2 ani a ramas neschimbata, la 3,06 procente. In cazul corporatiilor nefinanciare, dobanda pentru depozitele cu maturitate de pana la 2 ani a crescut tot cu 0,07 puncte, pana la 3,68%.
Banca Centrala Europeana a majorat saptamana trecuta dobanda de referinta cu inca 0,25 puncte procentuale, pana la 4%, ceea ce ar urma sa antreneze noi majorari de dobanzi atat la credite, cat si la depozitele din zona euro si implicit la finantarile in euro de pe alte piete, inclusiv Romania.
Dobanda la euro este la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani. Analistii sunt de parere ca banca cu sediul in Frankfurt va mai majora cel putin o data dobanda pe parcursul acestui an, pe fondul amplificarii presiunilor inflationiste.
Aceasta a fost cea de-a opta majorare de la sfarsitul lui 2005 incoace. Oficialii BCE se tem ca firmele se vor folosi de cresterea record a economiei europene ca pretext pentru majorarea preturilor, iar muncitorii pentru a cere salarii mai mari.
Datele economice aferente lunii trecute intaresc necesitatea majorarii dobanzii. Economia europeana a avansat in primul trimestru cu un ritm de trei ori mai mare decat cel inregistrat in Statele Unite. Increderea consumatorilor si a oamenilor de afaceri europeni a atins luna trecuta cel mai ridicat nivel de dupa 2001, iar somajul a scazut la un nivel minim record in aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO