Business Internaţional

Cresterea forintului incurca socotelile managerilor

14.01.2003, 00:00 11

Producatorii ungari ar putea avea mai multe oportunitati de crestere anul acesta, pe masura ce conditiile macroeconomice si de piata devin din ce in ce mai favorabile, au declarat saptamana trecuta unii dintre cei mai mari producatori din Ungaria. Totusi, acestia au mentionat si o serie de factori de risc privind profitul pe piata interna, cum ar fi aprecierea puternica a forintului, cat si amenintari externe, cum ar fi posibilul razboi din Irak.
"Ne asteptam la o imbunatatire a tendintelor de piata in acest an," a declarat Miklos Devecz, director al departamentului de dezvoltare strategica si relatii cu guvernul, din cadrul companiei cu capital american Flextronics International Kft, un producator de electronice.
"Economia globala a fost caracterizata de o situatie dificila anul trecut, si nu ne asteptam la modificari. Aceasta va afecta operatiunile desfasurate in Ungaria," a declarat Istvan Szini, director executiv al diviziei locale a companiei americane General Electric Co. GE a pus recent bazele unui centru de servicii in Budapesta.
Industria europeana a constructiilor de automobile va trece in continuare printr-o perioada dificila anul acesta, desi s-ar putea inregistra o crestere a cererii catre sfarsitul acestui an, conform lui Peter Lore, purtator de cuvant al Audi Hungaria Motor Kft, cu capital german. Producatorul de autobuze Nabi Rt si cel de componente auto Raba Automotive Holding Rt se asteapta la o crestere modesta a productiei si vanzarilor in acest an.
Producatorul de medicamente Egis Rt se asteapta ca dezvoltarea de noi produse originale sa genereze o crestere semnificativa anul acesta.
Directorii executivi ai companiilor ungare spun ca cel mai puternic factor de nesiguranta cu care se vor confrunta anul acesta este reprezentat de rata de schimb a forintului in raport cu dolarul si euro. Atacand stricta strategie monetara adoptata de banca centrala a Ungariei in ultimele luni, exportatorii se tem ca valoarea forintului va ramane la fel de mare, afectand veniturile din exporturi.
Chiar daca banca centrala nu va reduce rata dobanzii, aceasta nu va duce in mod automat la scaderea valorii forintului, conform purtatorului de cuvant al companiei Nabi. Acesta a mai spus ca rata de schimb din acest an va depinde de capacitatea guvernului de a reduce la jumatate actualul deficit bugetar al Ungariei, pana la 4,5% pana la sfarsitul acestui an si de posibilitatea cresterii valorii euro in raport cu dolarul.
Deficitul general s-a ridicat anul trecut la 9,4% din valoarea estimata a PIB, conform cifrelor preliminare publicate de ministerul finantelor. Deficitul a depasit cu 25,9% tinta stabilita in decembrie 2002.
Miklos Devecz din cadrul Flextronics a remarcat ca guvernul ar trebui sa incerce sa reduca efectele negative legate de cresterea forintului, crestere care anul trecut a dus la cresterea salariilor si la o eficienta general scazuta.
Producatorii ungari ar putea profita de asemenea de pe urma liberalizararii pietei locale de energie.
Pe fondul previziunilor privind stagnarea sau cresterea modesta a economiilor Statelor Unite si celor din cadrul Uniunii Europene, producatorii si exportatorii ungari se asteapta ca principalele evolutii economice ce vor afecta firmele locale sa se produca in la est de Ungaria.
In acelasi timp, directorii de companii sunt de acord asupra faptului ca un posibil razboi in Irak ar avea un impact urias asupra mediului economic al Ungariei, prin scaderea pretului la titei si confuzia ce va caracteriza pietele internationale de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO