Business Internaţional

Criză cu repetiţie: Marea Britanie ar putea fi nevoită să pompeze încă o dată bani în Royal Bank of Scotland

Criză cu repetiţie: Marea Britanie ar putea fi nevoită să pompeze încă o dată bani în Royal Bank of Scotland

Autor: Alexandru Matei

07.10.2011, 15:46 777

În Marea Britanie cresc temerile privind un posibil nou bail-out al băncii Royal Bank of Scotland, ca parte a planului pan-european de a recapitaliza băncile, scrie Financial Times.

Agenţia de evaluare financiară Moody's a pus gaz pe foc astăzi după ce a retrogradat ratingul a 12 bănci britanice, printre care şi RBS.

Guvernul britanic a fost nevoit să naţionalizeze creditorul ca urmare a crizei financiare izbucnite în 2008 după căderea gigantului de pe Wall Steet Lehman Brothers. Problemele actuale ale băncii vin ca urmare a faptului că valoarea capitalului de bază, un indicator al stabilităţii financiare a unei bănci, ar putea scădea sub ţinta cerută de autorităţi dacă este redusă valoarea contabilă a expunerii băncii faţă de datoriile suverane ale ţărilor cu probleme aflate la periferia zonei euro.
Autoritatea Bancare Europeană a reluat testele de stres la care au fost supuse 91 de bănci în luna iulie pentru a lua în calcul şi reducerea valorii contabile a activelor din ţările cu probleme ale uniunii monetare.
Ca să treacă testul din vară, băncile trebuiau să aibă într-un scenariu advers un capital de bază de cel puţin 5% din activele totale ponderate la risc.

RBS, Commerzbank, Deutsche Bank, Societe Generale şi UniCredit au trecut testele, dar capitalul de bază s-a situat sub 7%. Dacă este redusă valoarea expunerilor, de la 20% în cazul Spaniei până la 65% în cazul Greciei, cifrele referitoare la capitalul de bază al anumitor bănci vor scădea simţitor.

"Expunerea RBS faţă de datoriile suverane nu este îngrijorătoare, dar este această mişcare în Europa în care guvernele vor să recapitalizeze băncile", a spus un oficial britanic.

Royal Bank of Scotland a primit un ajutor de stat în valoare de 45 de miliarde de lire sterline pentru a nu se prăbuşi după şocul din toamna lui 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO