Business Internaţional

Criza ii face pe chinezi sa renunte la viata la oras

07.12.2008, 16:08 15

Fan Junchao din Shuangfu, China si-a petrecut ultimii cinci ani din viata muncind la cateva mii de kilometri departare de mica gospodarie pe care o detine familia sa in satul din care provine, scrie The Wall Street Journal. Incurajat de politicile administratiei locale, Fan a decis sa dea in arenda putinul pamant pe care il avea in proprietate si sa lucreze in echipele de muncitori de pe santierele de constructii din marile orase, castigand de cateva ori mai mult decat ar fi obtinut din vanzarea recoltelor.

Insa proiectul imobiliar la care lucra a fost oprit, iar Fan a fost nevoit sa se intoarca acasa. "In prezent, nu am nici un plan", afirma el, adaugand "incerc sa le fac pe toate pe rand".
Fan Junchao se numara printre sutele de mii de persoane care si-au pierdut slujbele in fabricile din orase sau pe santierele de constructii, dintre cei 130 de mii de muncitori ai Chinei care aleg sa se angajeze la celalalt capat al tarii si care sunt cunoscuti sub numele de "populatia flotanta".
Economia bazata pe industrie a Chinei aflata in plina dezvoltare a fost grav afectata de efectele crizei financiare globale. Provinciile rurale care furnizau mare parte din forta de munca a fabricilor chineze se confrunta cu inceputul uni val de migratie care ar putea distruge stabilitatea celei mai populate tari din lume.
Rata somajului aflata in crestere accelerata a dus la o serie intreaga de proteste si de greve. Oficialii guvernului, desi extrem de prudenti in mod normal, au ales sa faca mici concesii muncitorilor protestatari si sa vorbeasca in mod deschis despre problemele care ii ingrijoreaza in ceea ce priveste aparitia conflictelor sociale. Muncitorii disponibilizati din Dongguan au rasturnat masinile fortelor de politie, intrand chiar in conflicte cu patrulele de ordine, in timp ce parcarea din sediul guvernului din Chaozhou a fost invadata de sute de taxiuri in semn de protest, doar una dintre grevele taximetristilor dintr-o intreaga serie de miscari.
Muncitorii concediati de la o fabrica de bauturi alcoolice din nordul Chinei au organizat un protest la Beijing, la sediul principal al companiei care detine fabrica.
Desi guvernul incearca sa calmeze tensiunile aparute in marile orase, se teme in acelasi timp si ca valul de muncitori concediati care aleg sa se intoarca acasa sa nu aiba efecte si mai grave asupra sistemului social care se confrunta deja cu probleme in regiunile rurale.
La o gara aflata la aproximativ 48 de kilometri de satul Shuangfu in care locuieste Fan, sosirile trenurilor sunt monitorizate 24 de ore din 24 pentru a se afla cati dintre muncitorii din regiunea cu peste 2 milioane de locuitori se intorc acasa din centrele industriale. Peste 60.000 de persoane au ales sa faca deja acest lucru, potrivit oficialilor localitatii, si asteptarile in aceasta privinta nu sunt deloc pozitive in ciuda efortului Beijingului de a convinge muncitorii sa ramana in orase si sa se perfectioneze pentru a-si gasi alte locuri de munca.
Fan, un bunic in varsta de 55 de ani, trebuie sa asigure bani pentru ingrijirea nepotilor, pe langa propria familie formata din el si sotia sa, si il ajuta si pe unul dintre cei doi fii ai sai, care lucreaza in prezent ca ucenic dupa ce fabrica la care era angajat a redus salariile muncitorilor. Fan este ingrijorat si de soarta celuilalt fiu, care a ales si el sa se stabileasca in alt oras in cautarea unui loc de munca, si care ar putea sa isi piarda slujba in perioada urmatoare. Chinezul a ajuns chiar sa le ofere invitatilor cesti pline cu apa fierbinte in loc de ceai pentru a mai face economii.
Foarte multi dintre muncitorii care se intorc acasa, precum Fan Junchao, obtin venituri extrem de reduse din recolte, prea mici pentru a-si sprijini familiile. Politicile Beijingului i-au incurajat pe multi dintre ei sa isi dea pamanturile in arenda catre cooperativele care reusesc astfel sa obtina profituri mai mari, insa nu primesc parte din cresterea de profit de la aceste cooperative. Administratia de la Beijing le-a permis muncitorilor sa se mute in marile orase, modificand in ultimii ani legile care nu ii lasau sa isi mentina proprietatile la sate si sa lucreze si in marile centre urbane. Reglementarile in acest sens au fost formalizate la inceputul acestui an.
Alti muncitori aflati in aceeasi situatie nu mai au unde sa se intoarca, deoarece pamanturile pe care le-au mostenit au fost pierdute in ultimlele decenii de urbanizare din China, perioada in care dezvoltatorii imobiliari fara scrupule sau chiar oficialii corupti au incercat sa puna mana pe terenurile taranilor.
Pentru muncitorii care s-au obisnuit cu un deceniu de crestere economica cu doua cifre, declinul economic brusc cu care se confrunta China in prezent a venit ca un fel de soc in sistem.
Muncitorii care au ales sa se mute in marile orase - estimati ca reprezentand aproape 10% din populatie - au contribuit enorm la succesul economic al Chinei in cei 30 de ani de la initierea reformelor pietei libere.
Aceasta categorie de persoane reprezinta principala sursa de forta de munca ieftina pentru dezvoltarea rapida a infrastructurii tarii si pentru exporturile la preturi scazute care domina piata internationala. Salariile pe care le trimit acesti muncitori acasa au contribuit la raspandirea prosperitatii economice si in zonele rurale, in afara oraselor cu o dezvoltare extrem de rapida. Insa la momentul actual declinul economic international ameninta sa destabilizeze un echilibru fragil in cazul in care rata somajului va continua sa creasca. Criza a facut deja ca mare parte din industria de constructii din China sa intre in declin si a fortat multe dintre fabricile de jucarii, electronice si imbracaminte sa recurga la disponibilizari sau sa isi inchida portile.
Meng Jianzhu, ministrul chinez pentru securitate publica, a declarat ca exista in prezent "multe probleme sociale care afecteaza stabilitatea tarii in conditiile economice actuale", potrivit agentiei de stiri oficiale a Chinei, Xinhua.
Printre problemele majore care ar trebui rezolvate Meng a situat si "imbunatatirea serviciilor care se adreseaza categoriei de muncitori aflata in cauza". Administratia de la Beijing i-a avertizat pe oficialii locali ca trebuie sa faca eforturi extrem de mari pentru a asigura stabilitatea sociala, concentrandu-si actiunile in special in dezvoltarea de programe de reprofesionalizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO