Business Internaţional

Criza impinge investitiile straine directe din Europa de Est la valorile din anul 2000

Criza impinge investitiile straine directe din Europa de Est la valorile din anul 2000
10.06.2009, 18:50 91

Tarile din Europa Centrala si de Est vor atrage anul acesta investitii straine directe de doar 20 de miliarde de euro, adica jumatate din valoarea de anul trecut.

In prezent, strategia de crestere bazata pe investitii straine directe a noilor state membre ale UE si a tarilor din sud-estul Europei se afla intr-o stare critica, conform unei analize a situatiei investitiilor straine directe din 20 de tari centrale, estice si sud-estice europene realizata de Vienna Institute for International Economic Studies.
Expunerea externa excesiva a generat o vulnerabilitate ridicata, in special in cazul tarilor mai mici, si a facilitat propagarea crizei financiare.
Dupa ani intregi de crestere continua, infuziile de investitii straine directe in noile state membre ale UE au inregistrat o scadere de 9% si de 22% in cazul tarilor din Europa de Sud-Est in anul 2008. Aceasta scadere a fost compensata de o crestere exploziva, de 17%, a investitiilor straine directe in Comunitatea Statelor Independente.
Rezultatele de la nivelul noilor state membre ale UE au fost diferite. In timp ce Romania si Slovenia au inregistrat cresteri semnificative in ceea ce priveste investitiile straine directe anul trecut, Polonia, Bulgaria si statele baltice au consemnat scaderi. Unele din aceste schimbari au fost rezultatul unor fluctuatii normale datorate proiectelor individuale ample de investitii.
In Cehia, Ungaria si Slovacia, infuziile de investitii straine directe s-au mentinut la nivelul din anul anterior, iar investitiile au continuat de asemenea in proiecte orientate pe exporturi, in industrii care au suferit scaderi importante de productie la inceputul acestui an.
Pe baza tendintelor mondiale si rezultatelor din primul trimestru al acestui an, reprezentantii Vienna Institute of International Economic Studies se asteapta ca infuziile de investitii straine directe sa scada pana la cel putin jumatate din nivelul atins anul trecut. In ciuda acestui declin considerabil, volumul de investitii in noile state membre ale UE ar putea atinge 20 de miliarde de euro, similar cu volumul investitiilor inregistrat de aceste tari la inceputul anilor 2000.
Investitiile straine directe se vor mentine la un nivel mai ridicat comparativ cu alte forme de infuzii financiare, iar structura acestora va suferi unele modificari temporare.
Este posibil ca o mai mare parte din activitatile de productie sa fie mutate din Europa Occidentala catre tarile nou intrate in UE cu niveluri scazute de costuri, iar unele subsidiare vor fi de asemenea inchise in aceasta regiune. Noi oportunitati de investitii apar de asemenea in tarile nou intrate in UE pe fondul numarului in crestere de proiecte finantate de UE.
Tarile din Europa Centrala, de Est si Sud-Est nu au beneficiat numai de infuziile de investitii straine directe in ultimii ani, ci au si platit un pret ridicat pentru acestea. Investitiile straine directe au devenit o sursa de repatrieri de venituri si au contribuit la problemele financiare din unele tari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO