Business Internaţional

Croaţia vinde terenuri pentru a-şi finanţa bugetul

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

21.09.2010, 23:56 32

Croaţia va vinde sau închiria 2.800 de hectare de terenconstruibil, în condiţiile în care guvernul ţării se află încăutare de noi surse de venit, a anunţat Vedran Duvnjak, directoral Fondului Proprietăţii Croat, citat de Bloomberg.
Terenurile, în valoare de cel puţin câteva sute de milioane de eurola preţurile pieţei, sunt localizate în diverse regiuni ale ţării,inclusiv pe coasta Adriatică, o destinaţie de vacanţă din ce în cemai populară în rândul europenilor.

Anunţul survine în contextul în care guvernul croat a anunţat că vavinde participaţii minoritare în cadrul unor companii de stat înscopul reducerii deficitului bugetar şi pentru a se pregăti pentrurunda finală de negocieri cu Uniunea Europeană în vedereaintegrării.
Croaţia speră să adere la bloc în 2012 ca a doua fostă republicăiugoslavă după Slovenia.

"Încă suntem în curs de a decide ce terenuri urmează a fi vânduteşi care vor fi închiriate cu dreptul de a se construi", a declaratdirectorul Fondului Proprietăţii Croat.
Instituţia se ocupă de vânzarea către investitori privaţi a unorparticipaţii sau companii anterior administrate de stat în timpulregimului comunist din Iugoslavia.
"Documentele au fost finalizate pentru o primă tranşă de 30 deterenuri, cu o suprafaţă totală de 110.000 de metri pătraţi şi cu ovaloare estimată de 43 milioane de kuna (7,5 milioane de dolari)",a anunţat acesta.
Pentru a întruni condiţiile impuse de Uniunea Europeană, Croaţiatrebuie să restructureze sistemul judiciar, să îmbunătăţeascămediul concurenţial şi să simplifice şi să transparentizezereglementările din cadrul sectorului administrativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO