Business Internaţional

Cu cine ţin investitorii de pe Wall Street

Cu cine ţin investitorii de pe Wall Street

Autor: Roxana Pricop

07.11.2012, 00:03 396

Investitorii de la Wall Street au pariat pe victoria democratului Obama, aşteptând continuarea politicii de stimulare a pieţelor financiare. Ei n-au uitat că democratul este un susţinător al lui Ben Bernake, şeful Rezervelor Federale (Fed). În timpul mandatului lui Obama, Fed a injectat 2,3 trilioane de dolari în pieţele financiare în cadrul politicilor de "quantitave easing" I şi II. În cadrul celui de-al treilea program de ajustare calificativă, Fed a anunţat că este dispus să cumpere instrumente financiare care au la bază împrumuturi ipotecare în valoare de 480 mld. dolari pe an, pe termen nelimitat. În timpul mandatului lui Obama indicele american S&P500 a crescut cu 46%, susţinut de injecţiile de capital.

Pe de altă parte, republicanul Mitt Romney a primit în campanie sprijinul financiar al celor mai mari bănci de investiţii şi fonduri de hedging de pe Wall Street, care au făcut donaţii de sute de milioane de dolari. Potrivit unui sondaj făcut marţi dimineaţă de CNN, Mitt Romney era considerat favorit pe Wall Street pentru că "oferă potenţialul unui set de iniţiative de politică fiscală mai bipartizan, mai pro-creştere, care în final ar fi mai bune pentru bursă".

Bursele americane au deschis cu creşteri modeste ziua de marţi în aşteptarea rezultatului alegerilor. Indicele american S&P500 a debutat în urcare cu 0,3%, iar NASDAQ a avansat cu 0,1%.

"Opiniile investitorilor sunt împărţite, însă instituţiile financiare majore susţin predominant latura republicană care este favorabilă reducerii reglementării sectorului financiar. În situaţia unui preşedinte republican, perspectiva este mai complexă şi ar putea aduce corecţii în pieţe, în anticiparea unei politici monetare mai stricte", a spus Claudiu Cazacu, analist la casa de brokeraj XTB România.

Euro s-a apreciat cu 0,03% în raport cu moneda americană, până la un raport de 1,28 dolari pentru un euro. Cotaţia aurului a crescut cu 7 dolari, la 1.690 dolari/uncia, în timp ce barilul de petrol a câştigat 0,8% în valoare. O continuare a politicii de quantitative easing va alimenta deprecierea dolarului şi creşterea atractivităţii aurului ca activ de protecţie împotriva inflaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO