Business Internaţional

Cum a ajuns şeful OMV să fie anchetat pentru insider trading

Cum a ajuns şeful OMV să fie anchetat pentru insider trading

Autor: Catalina Apostoiu

18.11.2010, 23:53 19

Şeful OMV, cel mai mare grup petrolier din Europa Centrală şi deEst, este acuzat în Austria că, ştiind planurile companiei, acumpărat acţiuni ale OMV în valoare de 620.000 de euro cu osăptămână înainte ca grupul să le vândă ruşilor de la Surgutparticipaţia de puţin peste 20% deţinută în cadrul companiei ungareMol pentru 1,4 mld. de euro.

Procurorii austrieci l-au pus sub acuzare pe WolfgangRut­ten­storfer (foto) pentru insider trading sau utilizarea deinformaţii privilegiate în cadrul unei tranzacţii, scrie FinancialTimes.
În România, un caz similar a fost cel al lui Horia Ciorcilă,preşedintele Băncii Transilvania şi unul dintre cei mai influenţioameni de afaceri din zona de vest a ţării, care a fost pus subacuzare de către procurorii Direcţiei de Investigare aInfracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)pentru manipularea pieţei de capital şi utilizarea de informaţiiprivilegiate în tranzacţiile realizate pe Bursă cu acţiunile BănciiTransilvania. Procesul este în curs.

Un purtător de cuvânt al procuraturii din Viena a confirmat faptulcă Ruttenstorfer a fost pus sub acuzare în urma unei anchetedesfăşurate în colaborare cu FMA, autoritatea de supra­veghere apieţei financiare din Austria. "Sunt surprins pentru că suntconvins că am acţionat întotdeauna în mod responsabil, conformregulilor", se apără Ruttenstorfer în cotidianul britanic FinancialTimes. "Când am achiziţionat acţiuni cu un an şi jumătate în urmăam raportat acţiunea imediat într-un mod transparent".

CEO-ul OMV, în vârstă de 60 de ani, care urmează să se retragă înluna martie a anului viitor, a declarat de asemenea că nu vedeniciun motiv pentru care ar trebui să demisioneze şi că acuzaţiilece i-au fost aduse nu-i afectează în niciun fel capacitatea de a-şiduce la îndeplinire îndatoririle.
Boardul OMV va discuta situaţia, însă Ruttenstorfer a declarat cănu se aşteaptă la nicio schimbare. Cazul nu este aşteptat să fieadus în faţa instanţei pentru câteva luni. Pedeapsa pentru insidertrading în Austria poate aduce până la cinci ani deînchisoare.
Şeful OMV spune că a cumpărat acţiunile ca parte a unui program debeneficii pe termen lung desfăşurat de OMV. El a adăugat că deţineîncă acţiuni, fiind obligat să nu le vândă timp de trei ani."Această achiziţie de acţiuni nu a fost realizată pentru a profitade fluctuaţiile pe termen lung ale preţului acţiunilor", a declaratRutten­storfer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO