Business Internaţional

Cum ajungi dintr-un mic vânzător de cafea cea mai vânată companie de pe bursă când te pândesc Coca Cola şi Nestle

Cum ajungi dintr-un mic vânzător de cafea cea mai vânată companie de pe bursă când te pândesc Coca Cola şi Nestle

Autor: Radu Racu

19.02.2011, 14:46 181

O companie americană care vinde cafea a devenitcea mai valoroasă ţintă de pe bursă, după ce dezvoltareaspectaculoasă pe care a avut-o în ultimii ani a atras interesulunui parteneriat din partea celebrului lanţStarbucks, precum şi speculaţii privind preluareade către Coca-Cola şi Nestle, scrie Bloomberg.

Green Mountain Coffee Roasters a crescut atâtde repede încât nu se compară cu nimic din ce este acum pe WallStreet. Valoarea de piaţă a companiei este înprezent de circa 5,8 miliarde de dolari, de 295 de ori mai maredecât valoarea cash flow-ului ("Flux de numerar" - noţiunecontabilă tipic anglo-saxonă, care nu se regăseşte în terminologiacontabilă românească. "Cash flow" reprezintă diferenta dintreincasarile si platile curente ale unei firme, pe o anumita perioadade timp, fiind un indicator extrem de important pentru investitori- n.red.). Nicio altă companie din indiceleStadard&Poor's 500 sau Midcap 400 nua avut un nivel atât de ridicat de tranzacţionare în ultimele 12luni, conform Bloomberg.

Green Mountain Coffee Roasters vinde aparatelede cafea Keurig, dispozitive similare cu"espressoarele" europene care macină pe loc boabele şi preparăcantitatea nesară pentru o ceaşcă. A devenit celebră cu brandulK-cup.

"Se pare că oamenii nu se mai satură de cafea. Piaţa se mai lasădusă de val uneori cu valori ridicate de creştere", spune JohnCarey, managerul unui fond de investiţii din Boston, cu active de250 de miliarde de dolari.

Green Mountain Coffee Roasters şi-a majoratveniturile cu 73% anul trecut, şi a fost evaluată comparativ cuvânzările peste circa 80% din companiile americane, conform dateloranalizate de Bloomberg.

"Compania şi-a atins pragul maxim de dezvoltare. Acum are nevoiede un frate mai mare să intervină", afirmă şi Keith Springer, unconsultant financiar, comentând pe marginea unor speculaţiilegate de un parteneriat cu Starbucks.

Mitchell Pinheiro, analist financiar la Janney Montgomery înPhiladelphia spune că firma valorează chiar mai mult iarCoca Cola şi grupul elveţian Nestle ar avea baniinecesari pentru o achiziţie. El evaluează Green Mountain CoffeeRoasters la 9 miliarde de dolari, cu 56% mai mult decât valoareaactuală de piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO