Business Internaţional

Cum isi poate acoperi Grecia gaura din buget? Cu 8 mld. euro, cu majorari de taxe si reduceri de cheltuieli

Cum isi poate acoperi Grecia gaura din buget? Cu 8 mld. euro, cu majorari de taxe si reduceri de cheltuieli
03.11.2009, 23:25 39

Grecia are nevoie de finantari suplimentare de 8 mld. euro panala sfarsitul anului, a declarat Spyros Papanicolaou, directorulagentiei elene pentru administrarea datoriilor publice (PDMA),scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Incepand cu anul viitor, guvernul se gandeste sa majoreze jumatatedin impozite si sa reduca drastic cheltuielile.
Totalul imprumuturilor contractate anul acesta de guvernul de laAtena ar urma astfel sa urce la 65 mld. euro, reprezentand peste ocincime din PIB-ul statului. Guvernul grec precedent, care apierdut alegerile legislative de pe 4 octombrie, anuntase ca nu maieste nevoie de noi imprumuturi anul acesta, insa nouaadministratie, de ideologie socialista, vrea fonduri suplimentarepentru a acoperi deficitele fiscale, dar si pentru a finanta unpachet de stimulare a economiei.
Totodata, noul guvern de la Atena a anuntat ca deficitul bugetaraferent anului acesta va urca la 12,5% din PIB, de peste doua orimai mult fata de cat estimase anteriorul guvern.
Vor fi majorate jumatate din impozite
Noul cabinet socialist a anuntat ca intentioneaza sa reducadeficitul bugetar "la o singura cifra" din PIB pana la finalul lui2010, dar ca vor fi necesari trei pana la patru ani pentru arespecta pragul de 3% din PIB, impus de UE.
Pentru a-si indeplini planurile de micsorare a deficitului cu treiprocente anul viitor, guvernul grec va trebui sa stranga veniturifiscale suplimentare in valoare de 7 mld. euro sau sa scada drasticcheltuielile, in conditiile in care 40% din bugetul Greciei seindreapta catre salarii si pensii.
Mai mult, autoritatile elene au promis pentru 2010 un pachet destimulare economica de doua pana la 3 mld. euro, iar ministrul definante George Papaconstantinous a declarat ca jumatate dinimpozite vor fi majorate, in timp ce restul in mod cert nu vor fireduse. O serie de analisti sunt de parere insa ca, in absenta unormasuri permanente de reducere a cheltuielilor si de combatare aevaziunii fiscale cronice din Grecia, bugetul pe 2010 al tarii vafi primit cu scepticism de pietele de credit, dar si de ComisiaEuropeana.
"Daca guvernul nu va introduce reforme structurale substantialecare sa reduca deficitul bugetar din urmatorii ani, ratingul tariiva fi revizuit in scadere si perspectivele vor continua sa fienegative", potrivit bancii daneze Danske Bank.
Spyros Papanicolaou a precizat de asemenea ca perioada desubscriere pentru o emisiune de obligatiuni guvernamentale pe operioada de 15 ani a fost deschisa ieri.
"Acest demers va aduce o parte din finantarile de care avem nevoiepana la finalul anului, suma ce se va ridica la circa 8 mld. euro",a explicat Papanicolaou.
Guvernul de la Atena trebuie sa convinga investitorii ca intentiilede reducere a deficitului bugetar sunt ferme. Agentia de evaluarefinanciara Fitch a redus luna trecuta ratingul de tara al Greciei,iar analistii estimeaza ca Moody's va actiona similar, dupa ce apus sub supraveghere calificativul tarii.

Cheltuielile excesive sunt problema
"Avand in vedere ca o mare parte din deficitele Greciei isi auoriginea in cheltuielile excesive, inseamna ca acesta este punctulpe care trebuie sa il abordeze initial pentru a scapa de probleme",a declarat Ioannis Sokos, strateg pentru banca franceza BNPParibas.
Grecia s-a incadrat in limitele de deficit bugetar impuse de UEdoar o singura data de cand a adoptat moneda euro in urma cu optani. Totodata, tara este asteptata sa raporteze pentru anul acestao datorie de circa 115% din PIB si sa inregistreze astfel un recordla nivelul intregii zone euro.
Grecia are sanse extrem de mari sa intre sub stricta supraveghere aComisiei Europene, sub incidenta regulilor impuse de Pactul deStabilitate si Crestere. Astfel, guvernul elen va fi nevoit sa facapublice recomandarile Comisiei si sa trimita la Bruxelles rapoartede performanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO