Business Internaţional

Cum se lupta rechinii de la Royal Bank of Scotland si Barclays pentru trofeul suprem: ABN Amro

07.05.2007, 15:09 30

Doi bancheri cu personalitati diferite si cu stiluri de conducere total opuse se dueleaza pentru preluarea celei mai mari banci olandeze ABN Amro punand la incercare abilitatile lui Fred Goodwin si ale lui John Varley.
Batalia de preluare a ABN Amro, cea mai mare banca din Olanda, aduce fata in fata doua mari personalitati ale mediului bancar european, scrie International Herald Tribune.
De o parte sta directorul executiv al bancii britanice Barclays, John Varley, avocat cu studii la Oxford caruia ii place sa pescuiasca si care are legaturi familiale cu mediul britanic bancar de sute de ani. In coltul opus este Fred Goodwin, directorul executiv al celui mai mare rival al Barclays, banca Royal Bank of Scotland (RBS). Fiu de electrician, lui Goodwin ii place in timpul liber sa repare masinile vechi si este poreclit de cunoscuti "Fred Rechinul" pentru curajoasele tranzactii pe care le incheie si care sunt urmate de disponibilizari masive.
Varley, care a venit la conducerea Barclays in 2004, a urmat colegiul catolic Downside, si universitatea Oxford pentru a deveni avocat. Goodwin a studiat de asemenea Dreptul la universitatea mai putin prestigioasa din Glasgow pentru ca mai apoi sa se apuce de contabilitate.
In ciuda trecuturilor divergente si a stilurilor de conducere nu tocmai asemanatoare, pentru moment cei doi isi doresc acelasi lucru: sa cumpere banca ABN Amro si sa fie declarati invingatori in cea mai mare tranzactie bancara la nivel mondial.
Ambii directori executivi au pus ochii pe ABN Amro de ceva timp, banca olandeza a carei istorie ajunge la 183 de ani, cu actiuni putin valoroase, dar cu active de invidiat in Statele Unite si Brazilia. Cu toate acestea, niciunul dintre executivi nu a luat o decizie pentru ca ABN Amro nu era de vanzare.
Dar atunci cand un fond de hedging cu participatie mica detinuta in cadrul ABN Amro a inceput sa faca presiuni asupra consiliului de administratie pentru a creste pretul actiunilor, conducerea bancii l-a invitat pe Varley sa inceapa negocierile de fuziune.
Pe 23 aprilie, conducerea ABN Amro a acceptat oferta de preluare din partea Barclays, in valoare de 64 miliarde de euro. A acceptat de asemenea sa vanda LaSalle Bank, divizia ABN Amro din Statele Unite, catre Bank of America. Goodwin a pregatit o contraoferta mai consistenta, impreuna cu partenerii spanioli si belgieni in scopul obtinerii bancii LaSalle.
Pentru multi dintre investitori, alegerea va fi facuta in functie de calitatea ofertelor, mai exact in cine au mai mare incredere ca isi va duce la bun sfarsit promisiunile.
"Personalitati importante sunt implicate in afacere, si vor juca un rol important in modul in care va fi finalizata situatia", spune Julian Chillinfworth, administrator de fond la Rathbone Brothers din Londra.
Judecand dupa istoria cu privire la achizitii si fuziuni, Goodwin porneste ca favorit. In 2000, a reusit sa ia National Westminster Bank de sub nasul rivalului sau, Bank of Scotland, pentru 33 de miliarde de dolari. Tranzactia a aratat ca Goodwin are curaj, pentru ca a fost una dintre cele mai dificile preluari din istoria bancara a Marii Britanii, iar NatWest era de doua ori mai mare decat Royal Bank.
Goodwin a dat peste cap institutia cu o lunga traditie prin concedierea catorva sute de mii de angajati si a integrat cele doua divizii mai repede decat fusese programat, cu reduceri de costuri si venituri de 3,6 miliarde de dolari.
Rabdarea nu este punctul forte al lui Goodwin, in schimb el a continuat sa se lupte cu rivalii, cheltuind mai mult de 15 miliarde de dolari pe achizitii care au transformat mica banca scotiana, fondata in 1727 in Edinburgh, intr-un jucator mondial. Nenumaratele achizitii i-au creat o reputatie de negociator dur care nu se intimideaza si caruia nu ii e teama sa concedieze angajatii, chiar daca criticii spun ca nu stie cand sa se opreasca.
Recent, Goodwin a ascultat rugamintile actionarilor care i-au cerut sa inceteze corvoada cheltuielilor si sa returneze o parte din bani investitorilor, in urma achizitiei nu tocmai potrivite a companiei Charter One Financial din Statele Unite pentru 10,3 mld. dolari si care a devorat veniturile companiei.
Analistii sunt de parere ca Goodwin ar trebui sa apeleze la experienta sa din cazul NatWest pentru a prelua ABN Amro. Goodwin si-a dezmortit putin muschii in fata executivilor de la ABN Amro in cadrul unei conferinte cand a raspuns: "Nu e treaba voastra" la intrebarea ce se va intampla daca oferta va fi acceptata.
Apetitul lui Varley pentru achizitii este mult mai domolit. Bancherii care au lucrat cu el spun ca este astfel din cauza temperamentului sau mai putin agresiv, stilului sau de conducere mai diplomatic si dorintei de a incheia contracte amiabile.
Nu e surprinzator ca conducerea ABN Amro a apelat la Varley cand au inceput presiunile din partea fondului de hedging, Children's Investment Fund. Stiau bine ca Varley ii va ajuta sa faca o tranzactie sa arate amiabila ca o fuziune.
Varley a acceptat sa stabileasca sediul central al noii banci la Amsterdam si sa se mute acolo de la Londra, o alegere ciudata tinand cont ca Londra, si nu Amsterdam este centrul financiar al Europei.
In plus, cei care il cunosc spun ca este cam greu sa ti-l imaginezi pe Varley imbracat cu pantaloni scurti si facand declaratii neconventionale in capitala olandeza.
Varley a facut o miscare interesanta atunci cand a cumparat banca Absa din Africa de Sud in 2005 pentru 4,5 miliarde de dolari, cea mai importanta performanta a bancii de pana acum. Chiar daca Varley s-a aratat capabil de a aduce venituri bancii fara a apela la achizitii mari, el este cel care are cel mai mult de pierdut de pe urma bataliei pentru preluarea ABN Amro, dupa cum spun analistii.
Varley va fi sub presiunea promisiunilor de a transforma Braclays intr-o banca cu adevarat universala. Un fost coleg de-al lui Varley este de parere ca o posibila infrangere in competitia pentru ABN Amro i-ar putea cauza probleme si acasa. Sotia lui Varley, Caroline, este fiica lui Sir Richard Thorn Pease, a carei familie si-a vandut imperiul bancar catre Barclays in 1902 si care l-a incurajat pe Varley sa vina la Barclays in 1982.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO