Business Internaţional

De ce a fost aleasă Mariana Gheorghe în Fortune 50 International Most Powerful Women: „Sub ghidajul ei, compania a înregistrat rezultate stelare: plus 27% la vânzări şi plus 80% la profit“

De ce a fost aleasă Mariana Gheorghe în Fortune 50 International Most Powerful Women: „Sub ghidajul ei, compania a înregistrat rezultate stelare: plus 27% la vânzări şi plus 80% la profit“

Autor: Ioana Nita

08.10.2012, 00:08 3499

Ediţia din acest an a topului celor mai puternice femei din lumea businessului mondial realizat de prestigioasa revistă Fortune (ediţia octombrie 2012) include în premieră o româncă, pe Mariana Gheorghe, directorul general al celei mai mari companii din Ro­mânia, OMV Petrom. Ea şi-a făcut debu­tul în clasament pe poziţia 32, din 50 de locuri.

Mariana Gheorghe a intrat astfel în competiţie cu di­rectori generali şi preşe­dinţi din companii precum Petrobras, din Brazilia, Imperial Tobacco Group, din Marea Britanie, Coca-Cola, Procter & Gamble sau Huawei, din China, şi în atenţia celor aproape cinci milioane de cititori câţi are revista de circulaţie internaţională.

În vârstă de 56 de ani, Gheorghe a devenit CEO-ul OMV Petrom în 2006, la doi ani după privatizarea companiei. Obiectivul ei este de a moderniza cel mai mare producător de petrol şi gaze naturale din sud-estul Europei, scrie Fortune.

"Sub ghidajul ei, compania a crescut după toate criteriile, înregistrând rezultate de dimensiuni stelare: vânzări de 5,6 miliarde de dolari în 2011, în creştere cu 27%, şi profit de 1,2 mld. dolari, în urcare cu aproa­pe 80%", menţionează revista în prezen­tarea concurenţilor. Fortune mai notează că anul acesta CEO-ul OMV Petrom a pus bazele unui acord cu ExxonMobil pentru explo­rarea de hidrocarburi la mare adân­cime în Marea Neagră. ExxonMobil este cea mai mare companie din lume în funcţie de venituri.

Forbes clasează concurenţii având în vedere criterii precum mărimea şi impor­tanţa afacerii în economia mondială, sănă­tatea şi orientarea companiei, traiec­toria carierei şi influenţa socială şi culturală. Multe din numele incluse în top deţin cele mai înalte poziţii în companii multinaţionale sau urcă sigur spre aceste vârfuri.

OMV Petrom asigură aproape jumătate din producţia de gaze la nivel naţional, respectiv circa cinci miliarde metri cubi anual. Compania este singurul producător de petrol din ţară, cu o producţie de 4-5 milioane tone pe an.

"Petrom este o afacere românească"

"Să conduci o companie de stat privatizată este un efort uriaş pe care, ca manager, nu cred că poţi să-l faci de două ori în carieră. După privatizare (Petrom - n. red.) am restructurat toată activitatea din operaţiuni, achiziţii, financiar şi juridic. Au trecut 7 ani de atunci şi cred că mai avem încă 2-3 ani în care să finalizăm toate procesele de transformare", a spus Mariana Gheorghe la o şedinţă de redacţie ZF Expert desfăşurată recent. Pentru ea, soluţia pentru funcţio­na­rea cu succes a companiilor de stat este neim­plicarea statului în managementul operaţional, care trebuie să funcţioneze după principiile legale.

Deşi Petrom este controlat de grupul austriac OMV, Mariana Gheorghe o consi­deră o afacere românească, pentru că "99% din angajaţi sunt români, taxele sunt plătite în România şi impactul economic apare tot aici prin investiţiile pe care le facem".

Legat de România, ea consideră că ţara şi-ar putea asigura independenţa energetică cu investiţii anuale de 3-4 miliarde euro până în 2030, atrase în mare parte de la sectorul privat.

Mariana Gheorghe, directorul general al celei mai mari companii din Ro­mânia, OMV Petrom, şi-a făcut debu­tul în clasamentul Fortune (foto stg.) pe poziţia 32, din 50 de locuri.

De la BERD la Petrom

Mariana Gheorghe şi-a început cariera în 1979, după ce a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale la Academia de Studii Economice Bucureşti, cu diverse funcţii la două companii româneşti, Policolor şi Chimica/Romferchim, potrivit paginii de internet a OMV Petrom. Între 1991 şi 1993 a lucrat, ca director general adjunct la Ministerul Finanţelor, Departamentul de Finanţe Internaţionale.

De OMV a fost recrutată în 2006, până atunci fiind angajat al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), unde a deţinut, pe rând, funcţiile de bancher asociat şi apoi ca bancher principal pentru Europa de Sud-Est şi Regiunea Caspică.

Din 17 aprilie 2007 Mariana Gheorghe deţine şi poziţia de preşedinte al Directoratului Petrom, în urma adoptării de către Petrom a unui sistem dualist de guvernanţă. CEO-ul Petrom a mai absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi Finanţe Corpo­ratiste la London Business School în 1995.

Fortune are o rată de circulaţie de 845.000 de unităţi, publică ediţii în engleză în Europa şi Asia şi în limbile locale în Emiratele Arabe Unite, Kuwait, China, Turcia, Coreea de Sud, Indonezia şi India. Ediţia electronică este găzduită de CNNMoney.com, care atrage peste 14,6 milioane de cititori lunar.

Cine sunt liderii clasamentului

Surpriza ediţiei de anul acesta este Maria Das Graças Foster, 59 de ani, directorul executiv al Petrobras din Brazilia, ea debutând în clasament direct pe primul loc. Petrobras, deţinută în proporţie de 64% de stat, este cea mai mare companie din emisfera sudică după capitalizarea de piaţă şi cea mai mare companie petrolieră din America de Sud după veniturile de anul trecut. Foster este prima femeie CEO a companiei braziliene şi are în subordine 84.000 de angajaţi. Ea vrea să investească 236,5 miliarde dolari în următorii cinci ani şi intenţionează să majoreze producţia petrolieră mai mult de două ori până în 2020, la 5,7 milioane de barili pe zi.

Pe locul doi s-a plasat Gail Kelly, 56 de ani, directorul executiv al băncii Westpac, a doua ca mărime din Australia. Anul acesta este al cincilea când ea ocupă locul al doilea, ea fiind prezentă în top încă de la lansarea acestuia în 2008. Tot în 2008 Kelly a preluat conducerea Westpac. Atunci, ea şi-a propus să realizeze fuziunea dintre Westpac şi banca St. George, fostul său angajator, în vederea creării celei mai mari companii de servicii financiare din Australia. Preluarea St. George s-a finalizat pe 26 mai 2008. Westpac are cea mai mare reţea de sucursale din Australia, cu 1.200 de agenţii şi 2.800 de bancomate.

Poziţia a treia a revenit lui Cynthia Carroll, timp de patru ani liderul clasamentului. Ea este directorul executiv al Anglo American, cel mai mare producător de platină din lume. Carroll, în vârstă de 56 de ani, s-a alăturat echipei companiei miniere britanice în 2006, iar în martie 2007 a fost numită în funcţia de CEO. Declinul economic a obligat-o pe Carroll să ţintească pieţele care încă înregistrau creştere, precum China, în privinţa producţiei de minereu de fier, cărbune şi curpu.

Anglo American deţine aproximativ 40% din producţia de platină la nivel mondial şi se numără printre cei mai mari producători de diamante, cupru, nichel, minereuri de fier şi cărbuni metalurgici.

Pe locul patru se plasează Barbara Kux, şefa departamentului de management al aprovizionării din cadrul Siemens. Kux este prima femeie care intră în boardul grupului industrial german din istoria de 160 de ani a acestuia. Ea este, de asemenea, singura femeie din boardul unei companii industriale incluse în indicele DAX 30, al bursei de la Frankfurt. Kux, în vârstă de 55 de ani, are sarcina de a achiziţiona bunuri de peste 55 miliarde de dolari, variind de la aparate medicale la generatoare de aburi.

Poziţia a cincea este ocupată de Chanda Kochhar, 46 de ani, din India. Ea va primi în această lună funcţia de CEO a ICICI Bank, a doua instituţie de credit ca mărime din India. Afacerile băncii avansează lent, divizia de creditare de retail trecând de la creşteri de 35% în anii de început la un avans de o singură cifră. Kochhar încearcă să conducă grupul spre afaceri noi, precum creditare pentru companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO