Business Internaţional

De ce vrea Moscova să salveze Ciprul de la faliment

De ce vrea Moscova să salveze Ciprul de la faliment

De­metris Christofias, preşedintele Ciprului

Autor: Bogdan Cojocaru

12.07.2012, 00:04 3522

Moscova s-a oferit să dea Ciprului, stat al cărui sistem bancar este puternic expus la cel al Greciei, un ajutor de cinci miliarde de euro cu "condiţii lejere" în speranţa că astfel va salva de la faliment paradisul fiscal preferat şi va proteja investitorii ruşi, scrie La Tribune, care sugerează că Rusia ar putea fi interesată şi de dezvoltarea bogatelor zăcăminte de gaze naturale ale insulei.

Ciprul, care de la 1 iulie a preluat prin rotaţie preşedinţia UE, resimte nevoia presantă de finanţare pentru a-şi recapitaliza sistemul bancar şi a ali­menta bugetul, prinse în vârtejul crizei din Grecia. De aceea, pe lângă ajutorul cerut Rusiei, preşedintele cipriot De­metris Christofias a cerut troicăi UE-BCE-FMI un împrumut de trei miliarde de euro şi a căutat sprijin şi în China. Recunoscut pentru legăturile vechi pe care le are cu Moscova, unde a studiat cinci ani şi şi-a întâlnit soţia, comunistul Christofias nu şi-a ascuns preferinţa pentru ajutorul rus, "mai puţin restrictiv decât cel al UE în privinţa condiţiilor".

"Ruşii, pentru că sunt prieteni buni, au grijă de Cipru", a spus preşedintele, supranumit "oaia roşie" a Europei. Spre deosebire de europeni, Moscova nu cere ţării să reducă salariile funcţionarilor publici, cel mai mare consumator de venituri bugetare. Kremlinul are alte interese în Cipru decât reformele economice, considerând insula încă de la începutul anilor '90 "un teren de afa­ceri extrateritorial". Un număr foarte mare de holdinguri care controlează părţi importante din economia rusă îşi au bazele în Cipru, atrase de fiscalitatea scăzută. Unii economişti văd insula ca pe o bază pe care se sprijină economia subterană rusă şi ca un portavion care nu poate fi scufundat. De un deceniu, Ciprul se plasează printre primii trei mari investitori străini ai Rusiei. Aceste investiţii "ruso-ruse" nu s-ar putea face fără complicitatea Kremlinului, subli­niază La Tribune. Ciprul oferă oligarhilor ruşi posibilitatea de a plăti mai puţine impozite şi înalţilor funcţio­nari şansa de a-şi construi propriile afaceri prin intermediul unor firme paravan.

De asemenea, descoperirea unor importante rezerve de gaze naturale în largul coastelor cipriote a trezit şi mai mult interesul Rusiei pentru această insulă. Prin ajutoarele date, Moscova speră că-şi va plasa companiile în poziţii de favorit în cursa pentru exploatarea resurselor Ciprului. Insula găzduieşte în plus o comunitate rusă destul de mare, care poate ajuta la distribuirea arma­mentului rus de contrabandă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO