Business Internaţional

Deficitele si datoriile publice mari din Europa ii pun pe fuga pe investitori

Deficitele si datoriile publice mari din Europa ii pun pe fuga pe investitori
07.02.2010, 23:10 31

Bursele europene au scazut puternic la sfarsitul saptamaniitrecute dupa ce problemele Greciei au contaminat si Spania siPortugalia, alte doua tari cu probleme economice importante.

Nervozitatea investitorilor s-a repercutat si asupra monedeieuro, care a intrat pe o panta descendenta, si asupra costurilor decreditare a altor state, vulnerabile la evolutiile externe.

Bursele europene au scazut pentru a patra saptamana consecutiv,cea mai lunga perioada de pierderi de dupa iulie 2009, pe fondultemerilor ca state precum Grecia, Spania si Portugalia nu vor puteasa isi tina in frau deficitele bugetare.

Indicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 3,9%saptamana trecuta, pana la un nivel de 237,46 puncte, minimulultimilor trei luni. Actiunile companiilor din Spania si Portugaliaau postat joi cea mai ampla scadere din ultimele 15 luni, din cauzatemerilor legate de deficit.

Bancile sunt cele mai afectate

Actiunile Allied Irish Banks si Banco de Valencia au condusplutonul deprecierilor cu aproximativ 15%, titlurile bancilor fiindpricipalele victime in randul celor 19 sectoare care se regasesc inDow Jones Stoxx 600. Titlurile National Bank of Greece, cel maimare creditor elen, au pierdut 12%.

Indicii de referinta din toate cele 18 state vest-europene cuexceptia Irlandei s-au depreciat. Indicele britanic FTSE 100 apierdut 2,5%, in timp ce scaderea postata de indicele german DAX afost de 3,1%, sub cea a indicelui francez CAC 40 de 4,7%.

Situatia s-a repercutat si asupra burselor din estul Europei,vulnerabile la socurile din Vest. Vineri, indicii de referinta dinstatele estice s-au depreciat in linie, incheind saptamana pe rosu.Cea mai ampla scadere a fost cea a indicelui polonez WIG 20, de3,95%, pana la un nivel de 2.195,65 puncte. Urmatorul in topulpierderilor a fost indicele ceh PX, cu un declin de 3,60%, pana laun nivel de 1.094,3 puncte.

Pentru indicele de referinta din Cehia, vineri a fost o zisumbra, in primele patru zile ale saptamanii evolutia sa fiindrelativ constanta.

Si BET-ul romanesc a pierdut 2,72%, pana la putin peste 4.906puncte, aceasta fiind cea mai modesta pierdere din regiune.

Indicele maghiar de referinta BUX a ajuns la un nivel de20.224,74 puncte, dupa un declin de 2,84%. Fata de maximul din2010, BUX a pierdut 12%.

Actiunile OTP Bank, cel mai mare creditor al statului, au intratpe o panta descendenta, pierzand 4,3%, pana la un pret de 5.170forinti per actiune.

Datoria Ungariei atarna greu

"Ungaria este cel mai puternic expusa la problemele privinddatoria statelor europene" comparativ cu restul tarilor dinregiune, "in principal din cauza propriei situatii financiare", aspus Gernot Jany, analist la Erste Group Bank din Viena.

Grecia era pana nu demult statul-problema al Europei, cu undeficit imens de 12,7% anul trecut, comparativ cu limita de 3%impusa de Comisia Europeana.

Acum Spania si Portugalia i se alatura. Vineri costurileasigurarii datoriei celor trei state au scazut din cauzadeclaratiei lui Dominique Strauss Khan, directorul Fondului MonetarInternational, care a spus ca institutia pe care o conduce estepregatita si dispusa sa intinda o mana de ajutor Greciei daca i seva cere.

Investitorii par insa convinsi ca situatia se va inrautati, iardiferentele intre economiile de top din Europa - Germania, Frantasi tarile nordice - si cele mai slabite state se vor adanci.

Euro sufera

Euro si-a continuat si saptamana trecuta declinul in raport cudolarul american si yenul, pe fondul temerilor ca problemadeficitului bugetar din Grecia, dar si din alte state europene, vaafecta revenirea economica a regiunii, scrie Bloomberg. Euro apierdut teren in fata dolarului, tranzactionandu-se vineri pentru1,3586 dolari, cea mai redusa paritate din ultimele opt luni.Totodata, moneda europeana s-a depreciat fata de yenul japonez laun nivel record pentru ultimele 12 luni, pana la un curs de schimbde 122,09 yeni pe euro. Pe 4 februarie, Banca Centrala Europeana amentinut dobanda-cheie la un nivel minim de 1%, iar presedinteleinstitutiei, Jean-Claude Trichet, a semnalat ca nu intentioneaza samajoreze costurile de creditare prea curand. AndreeaNeferu

Stimulentele raman

Ministrii de finante ai tarilor G7 (grupul celor maiindustrializate sapte state din lume) s-au angajat sa mentinaprogramele guvernamentale de stimulare a economiei, in ciudafaptului ca deficitele bugetare in crestere indeparteazainvestitorii, scrie Bloomberg. "Trebuie sa furnizam in continuareajutoare, dar in acelasi timp sa cautam strategii de retragere aacestora pentru a ne orienta catre un model fiscal mai sustenabil",a declarat ministrul canadian de finante, Jim Flaherty, in cadrulsummitului G7 organizat in localitatea canadiana Iqaluit. Pe dealta parte, ministrii europeni de finante prezenti la reuniune auanuntat ca vor ajuta Grecia sa-si echilibreze deficitul, in timp cepresedintele Bancii Centrale Europene s-a declarat convins ca tarasud-europeana va reduce acest indicator pana la 3% din PIB pana in2012. Andreea Neferu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO