Business Internaţional

Deficitul comercial al SUA, aproape de 70 mld. dolari

16.10.2006, 18:45 11

Deficitul comercial al Statelor Unite ale Americii a ajuns, in luna august, la o neasteptata suma record de 69,9 miliarde de dolari (55,72 miliarde de euro) din cauza cresterii importurilor.
Deficitul a crescut cu 2,7%, de la cele 68 de miliarde de dolari (54,21 miliarde de euro) inregistrate in luna iulie, au declarat la Washington cei de la Ministerul Comertului, si a depasit estimarea facuta de analistii de la Bloomberg News. Companiile din SUA au importat mai multe computere, bunuri de consum si ulei chiar daca au si exportat o cantitate importanta in strainatate, titreaza Bloomberg.
Raportul a fost vazut ca un lucru bun de catre economisti, care au declarat ca aceste castiguri din importuri demonstreaza ca oamenii au in continuare o putere mare de cumparare chiar si atunci cand economia a incetinit. Un dolar dezapreciat si extinderea in Europa si Asia ajuta la cresterea exporturilor.
"Comertul va ajuta cu 0,8 procente la cresterea din cel de-al treilea trimestru", a declarat Ian Shepherdson, economist-sef la High Frequency Economics din Valhalla, New York.
Totalul importurilor de bunuri si servicii a crescut cu 2,4 procente in august, la 192,3 miliarde de dolari (153,31 miliarde de euro). Exporturile au crescut cu 2,3 procente, la 122,4 miliarde de dolari (97,58 miliarde de euro).
Din cauza faptului ca Statele Unite ale Americii importa cu circa 50% mai multe bunuri si servicii decat vinde in strainatate, exporturile trebuie sa creasca intr-un ritm de doua ori mai alert pentru a stabiliza deficitul.
Importurile de bunuri de capital fix de la producatorii de peste Ocean au crescut cu 963 de milioane de dolari (767 milioane de euro), la o suma record in luna august, pe masura ce companiile au cumparat mai mult echipamente de telecomunicatii, semiconductori si masini industriale. Importurile de bunuri de consum au crescut cu 678 de milioane de dolari (540 de milioane de euro) in luna august, datorita vanzarilor la televizoare, electronice si imbracaminte.
"Sunt foarte putine dovezi ale unei incetiniri dramatice a puterii de cumparare", a spus Stephen Stanley, economist-sef la RBS Greenwich Capital din Greenwich, Connecticut.
Valoarea importurilor de petrol a crescut la 27,2 miliarde de dolari (21,68 miliarde de euro) in luna in care pretul mediu pe baril a urcat la 66,12 dolari (52,71 euro), de la 64,84 dolari (51,69 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO