Business Internaţional

Dentistii americani vor profituri mai mari din ore mai putine de munca

15.10.2007, 23:53 25

In timp ce onorariile medicilor stomatologi cresc mai rapid decat inflatia, mai mult de 100 de milioane de americani care nu au asigurari stomatologice private au probleme dentare, iar numarul acestora este in crestere, contrar tendintei de imbunatatire a starii de sanatate dentara din ultima jumatate a deceniului, scrie The New York Times.
Cifrele oferite de Centers of Disease Control and Prevention arata ca in 2003 si 2004, de cand exista cele mai recente statistici, 27% dintre copii si 29% dintre adultii americani au probleme dentare netratate. Sunt cele mai mari procente inregistrate privind problemele dentare ale populatiei dupa 1980, cifre mult mai mari fata de cele inregistrate intre 1999 si 2002.
In ciuda problemelor stomatologice, conducerea colegiului dentistilor si Asociatia Dentistilor Americani (ADA), principalul grup de lobby al dentistilor, au depus eforturi pentru a folosi dentisti si nu numai pentru a furniza ingrijirea de baza a dintilor pentru persoanele care nu au acces la tratamente dentare specializate.
Pentru persoanele din partea superioara a clasei de mijloc si pentru persoanele bogate din America, ingrijirea dintilor este o prioritate. Si dentistii au afirmat ca o mare parte din populatie primeste servicii medicale de calitate.
Insa multe dintre familiile sarace si cele din partea inferioara a clasei mijlocie nu primesc ingrijirile necesare, in mare parte pentru ca dentistii asteapta pacienti care sa plateasca cash sau sa aiba asigurari private si nu accepta pacientii din programul Medicaid (program de sanatate pentru persoanele si familiile cu venituri reduse). Ca rezultat, clinicile stomatologice sprijinite din fonduri publice au liste de asteptare pe luni intregi, chiar si pentru persoane care au nevoie urgenta de operatii. La clinica de pediatrie manageriata de stat de pe langa Universitatea Stomatologica din Florida, de exemplu, copii din familii cu venituri reduse trebuie sa astepte sase luni pentru o operatie. In unele cazuri au existat si decese.
Cei care ii critica pe practicantii profesiei de stomatolog, inclusiv experti in sanatate publica, cativa fizicieni si chiar cativa profesori de la scoala dentara, au afirmat ca multi dentisti sunt orientati mai mult catre castig decat catre medicina.
"Majoritatea dentistilor vad aceasta meserie mai mult ca pe un business, decat ca pe o practica medicala", a afirmat David Nash, profesor specializat in stomatologia pentru copii la Universitatea din Kentucky. "Sunt cinic cu privire la profesia mea, dar datele o demonstreaza. Este jenant".
Un aparator al profesiei este Terry Dickinson, un dentist practicant care este, de asemenea, directorul executiv la Dental Associations din Virginia. El este de parere ca dentistii sunt binevoitori si vor sa furnizeze servicii pentru pacientii cu venituri reduse. Dar, totodata, dentistii trebuie sa conduca acest business deoarece au nevoie sa isi plateasca chiriile si salariile angajatilor si pentru asta merita onorarii corecte. "Actele de caritate nu reprezinta un sistem sanatos", a adaugat Dickinson.
Medicii stomatologi nu au o obligatie mai mare decat avocatii si contabilii in a ajuta persoanele cu venituri reduse. Dar, cu toate ca numarul persoanelor care au probleme dentare netratate a crescut, businessul a inregistrat un boom pentru majoritatea dentistilor. In medie, ei castiga sume tot mai mari pentru un numar tot mai mic de ore de munca, chiar daca numarul dentistilor de persoana a scazut.
Lipsa de ingrijire a sanatatii dintilor nu le este restrictionata persoanelor sarace si copiilor lor, arata datele statistice. Expertii in ingrijire dentara spun ca aproape 100 de milioane de americani, inclusiv adulti care lucreaza si au venituri putin peste limita saraciei, nu au acces la ingrijiri medicale.
Un sondaj federal arata ca 27% dintre adultii fara asigurare medicala au mers la un dentist in 2004, fata de 29% cati au fost in 1996, cand onorariile dentistilor erau cu mult mai mici, chiar si dupa ajustarea la inflatie.
Pentru adultii cu asigurari private, rata a fost aproape neschimbata, de 57%, fata de 56%. Dupa 1990, numarul dentistilor din Statele Unite a fost in mare parte acelasi, in jur de 150.000 pana la 160.000, in timp ce populatia a crescut cu aproximativ 22%. Pe langa asta, tot mai multi dentisti lucreaza part time.
In consecinta, onorariile au crescut mai mult ca inflatia. In dolari, costul mediu al unei proceduri stomatologice a crescut cu 25% din 1996 pana in 2004. In medie, un pacient adult american cheltuieste aproximativ 600 de dolari anual pentru ingrijiri stomatologice, cu asigurarea care ii ofera jumatate din suma.
Veniturile dentistilor au crescut mai rapid decat veniturile americanilor si ca veniturile altor doctori. Dentistii americani aveau un salariu mediu de 185.000 de dolari (130.000 de euro) pe an in 2004, conform celor mai recente date.
Aceste cifre sunt similare cu cele pe care le obtin doctorii rezidenti din alte specialitati, dar dentistii lucreaza mult mai putine ore. Chirurgii dentari si ortopezii castiga in medie 300.000 de dolari (212.000 de euro) anual.
"Dentistii castiga mai mult ca doctorii", a precizat Morris Kleiner, economist la Universitatea din Minnesota. "Daca as avea un copil, l-as sfatui sa devina stomatolog".
Dar, in ciuda atractiei pentru salariile mari, numarul si asa mic al dentistilor va continua sa scada, deoarece in America exista tot mai putine scoli pentru formarea stomatologilor si tot mai putini dentisti in practica. Dupa ce in 1982 ajunsese la 5.750, numarul de absolventi ai unei scoli de medicina dentara a scazut la 4.440 in 2003, in timp ce unele dintre cele mai mari scoli de medicina au fost inchise. Media de varsta a medicilor stomatologi este acum de 49 de ani, conform Dental Association din America, si se va depasi acest prag.
Chiar daca tot mai multi studenti si-au dorit aceasta profesie, statele nu sunt preocupate sa extinda scolile dentare sau sa deschida altele noi.
Pregatirea dentistilor este costisitoare, deoarece scoala dentara trebuie sa faca training in scoala, spre deosebire de scolie medicale care isi trimit doctorii pentru practica in spitale dupa ce isi finalizeaza studiile. Spitalele primesc subventii de la stat pentru trainingul pe care il ofera rezidentilor si medicilor internisti, dar sistemul echivalent nu exista si pentru stomatologi.
In acelasi timp, ADA nu sustine deschiderea unor scoli noi si nici cresterea numarului dentistilor. Membrii asociatiei au afirmat ca nu vad nicio scadere a numarului de medici stomatologi, desi au remarcat o oarecare diminuare numerica a acestora in mediul rural.
Kathleen Roth, presedinta a ADA, a afirmat ca asociatia incearca sa creasca sumele oferite prin Medicaid pentru ca dentistii sa-i trateze si pe pacientii cu venituri reduse.
In timp ce Medicaid este conceput sa acopere atat ingrijirea primara, cat si procedurile de urgenta pentru copii, programul va plati doar procedurile de urgenta pentru adultii din majoritatea statelor. De asemenea, asociatia sprijina programe de sanatate care presupun si o pregatire dentara de baza in scolile publice.
Criticii afirma ca planurile asociatiei nu vor rezolva decat partial problema. Mai mult, chiar si in statele in care sumele oferite prin Medicaid au crescut, majoritatea dentistilor tot nu accepta acesti pacienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO