Business Internaţional

Deutsche Bank a castigat 300 mil. euro prin vanzarea de actiuni DaimlerChrysler

25.11.2005, 21:16 12

Oficialii bancii germane au anuntat un profit record obtinut de pe urma vanzarii unui pachet de 25 de milioane de actiuni ale producatorului auto DaimlerChrysler, relateaza The Wall Street Journal Europe.

Deutsche Bank a confirmat recent vanzarea unei cote importante din participatia pe care o detine in cadrul DaimlerChrysler. Tranzactia a presupus instrainarea a 25 de milioane de actiuni de catre banca, iar castigul Deutsche inaintea platii impozitului se ridica la 352 de milioane de dolari (circa 300 de milioane de euro).

Prin aceasta tranzactie, Deutsche Bank si-a redus participatia in cadrul DaimlerChrysler de la 6,9% la 4,4%. Pretul oferit de catre Deutsche a fost de 43,2 euro pe actiune si a inclus o reducere de 2%, acordata din pretul de inchidere de aproape 44,1 euro, inregistrat la ultima sedinta de tranzactionare. Astfel, valoarea totala a vanzarii a fost de circa 1,1 mld. euro.

Cumparatorii celor 25 de milioane de actiuni au fost tot investitori corporatisti, informeaza The Wall Street Journal Europe. In prezent, cota de numai 4,4% detinuta de Deutsche pune banca sub protectia actionariatului anonim, intrucat se afla sub pragul de 5% dincolo de care detinatorii titlurilor trebuie sa isi faca publica identitatea.

Reprezentantii Deutsche Bank au afirmat ca vanzarea pachetului de actiuni reprezinta continuarea unei politici mai vechi a bancii, care presupune reducerea participatiei acesteia la alte companii listate pe piata de capital.

De altfel, Deutsche mai vanduse din portofoliul detinut in cadrul Daimler la sfarsitul lunii iulie a acestui an, atunci cand a reusit sa vanda 35 de milioane de titluri, la o valoare de 39,5 euro pe actiune.

In urma acestei tranzactii de aproape 1,4 mld. euro, participatia Deutsche in cadrul producatorului auto a scazut de la 10,4% la numai 6,9%.

La inceputul acestui an, participatia Deutsche in cadrul Daimler era de 11,8%, iar cele doua reduceri succesive ale portofoliului detinut ii fac pe analistii financiari sa speculeze ca banca va vinde intr-un final si restul actiunilor.

In prima jumatate a anului 2005, grupul DaimlerChrysler a inregistrat vanzari in valoare totala de 70 de miliarde de euro, din care un miliard de euro a fost profitul net. Rezultatele de pana acum au fost mai bune decat cele obtinute in prima jumatate a anului trecut, pe fondul cresterii usoare a vanzarilor grupului. Anul trecut, DaimlerChrysler a avut o cifra de afaceri totala de peste 142 de miliarde de euro, obtinuta din vanzarea a peste 4,7 milioane de masini.

Profitul aferent operatiunilor din 2004 ale Daimler a fost de aproape 2,5 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro au fost distribuiti actionarilor sub forma de dividende. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO