Business Internaţional

Dobanzile de referinta din Est vor ramane la minime record pana la primavara

Dobanzile de referinta din Est vor ramane la minime record pana la primavara
25.10.2009, 23:30 21

Banca centrala a Ungariei, condusa de guvernatorul Andras Simor,a redus la mijlocul lunii dobanda de referinta cu inca 0,5%, panala 7%, in trend cu asteptarile economistilor, care prognozeaza caaceasta va ajunge la 5,5% anul viitor, scrie agentia de presaThomson Reuters. Romania ar putea taia de asemenea 0,5% din dobandacheie la sedinta BNR din noiembrie, de la un nivel actual de 8%,sunt de parere specialistii.

Avand in vedere ritmul destul de anemic cu care economiamondiala isi revine, analistii de pe piata spun ca estimarilepotrivit carora Polonia si Cehia vor incepe sa-si majorezedobanzile in prima jumatate a lui 2010 nu au o baza solida.

In fapt, intrebarea principala privind situatia din EuropaCentrala si de Est este cand va fi momentul cand pietele vesticeisi vor relua cererea pentru masinile, electronicele si alte bunuriproduse in Est, bunuri care au contribuit la cresterea economica astatelor din fostul bloc comunist.

Pana cand Vestul nu va da drumul importurilor din Est, somajulin regiune va continua sa creasca, salariile vor stagna in cel maibun caz, iar activitatea din fabrici va ramane suspendata, astfelca tarile se vor confrunta cu un PIB efectiv mult mai mic decat celpotential.

Criza a redus drastic cheltuielile gospodariilor si investitiilerealizate de companii, fapt care, implicit, a temperat inflatia sia crescut sansele ca dobanzile cheie sa fie in continuare redusesau, in cel mai bun caz, mentinute la acelasi nivel.

"Cu doar doua sau trei luni in urma, oamenii vorbeau despremajorarea dobanzilor de referinta in primele sase luni ale anuluiviitor", spune Neil Shearing, economist pe zona Europa, OrientulMijlociu si Asia in cadrul Capital Economics.

"Daca va fi vreo miscare in perioada urmatoare, aceasta va fi insens negativ, insa ce este mai important este ca ratele vor ramanela un nivel redus pentru o perioada de timp mai mare decat neasteptam", explica Shearing.

Crestere economica efectiva sub ceapotentiala

Asemenea statelor industrializate din lume, cele din aripa deEst a Uniunii Europene vor "lucra" la capacitate suboptima anulviitor.

Potrivit informatiilor furnizate de Organizatia pentru Cooperaresi Dezvoltare Economica (OCDE), diferenta intre PIB-ul efectiv sicel potential (output gap) din Ungaria va fi de 11% in 2010. Incazul Cehiei, discrepanta va fi de 6,6%.

Polonia, singura tara din UE ce a reusit sa evite recesiunea, vaavea cea mai buna evolutie in acest sens dintre statele OCDE, de3,8% sub potentialul maxim. Din acest motiv, cresterea salariilorva fi incetinita si, pe fondul exploziei somajului, inflatia se vamentine la un nivel redus.

Inflatie nula in Cehia

In septembrie, rata inflatiei din Cehia a devenit nula pentruprima oara in ultimii sase ani, iar banca centrala, care va publicaun nou raport privind inflatia luna viitoare, a anuntat capreturile vor scadea in octombrie comparativ cu aceeasi luna aanului trecut.

Un sondaj realizat la inceputul lunii de agentia de presaThomson Reuters a relevat faptul ca analistii se asteapta ca bancacentrala din Cehia sa mentina in noiembrie dobanda cheie la1,25%.

In Polonia, inflatia a incetinit luna trecuta pentru prima oaradupa iunie, atingand un nivel de 3,4%, insa analistii spun ca vascadea pana la circa 2% anul viitor, sub tinta de 2,5% stabilita debanca centrala poloneza.

Economistii considera ca dobanzile de referinta din regiune vorfi majorate cel mai devreme in martie 2010.

Consumul din Europa Centrala si de Est va fi de asemenea afectatde asa-numitul efect de crowding out (limitarea accesului lacredit), astfel ca bancile vor prefera sa-si cheltuiascalichiditatile pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale (multmai sigure) decat sa finanteze imprumuturi.

"Perspectiva unei inflatii reduse si a unei cresteri economicemodeste sugereaza faptul ca nu este nevoie ca politicile monetaresa fie inasprite", este de parere Michael Dybula, analist al banciifranceze BNP Paribas.

Strategii ungari nu fac un secret din posibilitatea ca dobandacheie sa continue sa scada. Csaby Csaki de la banca centrala aUngariei a declarat ca inflatia extem de redusa din septembrie siintarirea forintului ofera institutiei spatiu de manevra pentru"taierea" dobanzii.

Coroana ceha s-a apreciat de asemenea in ultima perioada, iarconsiliul de administratie al bancii centrale din Cehia a discutatdeja posibilitatea ca dobanda de politica monetara sa fie redusa,potrivit guvernatorului Zdenek Tuma. Totodata, el a explicat ca omoneda nationala mai puternica ar putea impinge inflatia sub pragulde 0% pentru o perioada mai indelungata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO