Business Internaţional

Dupa cinci ani la conducere, Immelt a transformat General Electric intr-o companie globala

25.09.2006, 17:13 14

Directorul executiv al General Electric isi bazeaza strategia de crestere a companiei pe dezvoltarea de noi tehnologii si orientarea globala a afacerilor.
Cand Jeffrey Immelt a preluat functia de director executiv a General Electric, pe 10 septembrie 2001, a preluat ceea ce construise Jack Welch timp de 20 de ani. Astazi GE incepe sa semene din ce in ce mai putin cu compania predecesorului sau, scrie Wall Street Journal Europe.
Acum este mult mai concentrata pe cresterea veniturilor prin noile tehnologii. Immelt pune accentul pe marketing si clienti, in timp ce restrange unele dintre procesele interne precum programul de calitate Six Sigma.
GE se asteapta ca aproape jumatate din veniturile de 163 de miliarde de dolari din acest an sa vina din afara SUA, in crestere fata de 40% in 2001. Immelt a mutat sediul diviziei de servicii medicale in vecinatatea Londrei, prima data cand o divizie mare a GE este relocata in afara granitelor SUA. Immelt pastreaza managerii in posturile lor mai mult timp pentru a profita de experienta lor. Si-a largit cercul de consilieri cheie si descrie cultura GE ca fiind "agresiva, dar frumoasa".
Schimbarile diferentiaza managementul lui Immelt atat prin stil, cat si prin substanta de legendarul Welch. In interiorul GE atmosfera este foarte diferita. "Pot sa o tai cu un cutit", spune David Calhoun, care a demisionat luna trecuta din functia de vicepresedinte pentru a deveni directorul executiv al companiei germane de cercetare de piata VDU.
Immelt spune ca GE are nevoie insa si de mai multe schimbari. A spus celor 600 de directori executivi seniori la intalnirea anuala din ianuarie din Florida ca inca "fac afacerile intr-un stil imbatranit". Immelt remodeleaza compania pentru o alta era decat cea a lui Welch, care a mostenit in 1981 un conglomerat cu o nevoie disperata de disciplina si de reduceri de costuri. Managerii GE spun ca Immelt este abordabil si ca cere sfaturi chiar si in randurile inferioare de conducere. Immelt a largit cercul de executivi la 41, de la 33.
"Incerc sa ii selectez dupa cum pot dintr-o cat mai mare diversitate de oameni", a spus Immelt. "Inca de la inceput nu am dorit sa fiu un gen de director executiv imperialist". El refuza sa se compare cu Welch, lasand aceasta pe seama altora.
Immelt a facut fata unei mari provocari cand l-a inlocuit pe Welch, al carui stil de conducere era sa faca fata intregii lumi. Responsabilitatile postului au devenit si mai dificile a doua zi dupa atentatele de la World Trade Center si Pentagon. Pe parcursul anului care a urmat, trei dintre cele mai mari afaceri ale companiei au avut de suferit: anii de emisiuni slabe de obligatiuni din era Welch au contribuit la pierderile de 10 miliarde de dolari ale diviziei de reasigurari; scaderea traficului aerian a afectat divizia ce fabrica motoare de avioane, iar falimentul Enron a dus la anularea comenzilor pentru turbinele de gaz ale GE pentru noile uzine electrice.
In timp, Immelt a stabilizat finantele GE si i-a schimbat profilul. A vandut divizia de asigurare si alte unitati industriale mai vechi si a implicat GE in servicii de sanatate si financiare. Prognoza veniturilor pentru acest an este cu 50% mai mare decat cele 108 miliarde de euro obtinute in 2001. Insa valoarea actiunilor GE a scazut cu 14% de cand Immelt a preluat conducerea, aducand nemultumire si frustrare in randurile investitorilor si ale angajatilor.
Robert Wright, vicepresedinte si directorul NBC Universal, detinut de GE, spune ca Immelt are de-a face cu o piata de capital care evalueaza GE dupa rezultatele fiecarei divizii, in loc sa o evalueze ca intreg. In ciuda acestui lucru, Wright spune ca Immelt "are o evolutie buna pentru cineva care are o responsabilitate asa de mare".
Cu toate aceste schimbari, mare parte a conglomeratului, cu varsta de 128 de ani - din Conneticut, ramane la fel. Ca si predecesorul sau, Immelt le impune directorilor din subordinea sa target-uri financiare riguroase.
La inceputul acestui an l-a concediat pe directorul ales chiar de el pentru divizia de hidroenergie, unul din segmentele strategice de crestere ale lui Immelt. Echipa de management fusese numita cu doar sapte luni in urma, dar Immelt le spusese deja executivilor ca nu au prea mult timp pentru a veni cu rezultate mai bune.
Cu reteaua de televiziune NBC, care a ajuns anul trecut pe locul patru, directorul executiv Jeff Zucker spune ca Immelt a fost cat se poate de rabdator si a asemanat situatia cu propriile eforturi la divizia de mase plastice la inceputul anilor '90. "Ne-a acordat doi ani", spune Zucker, referindu-se la scaderea audientei dupa ce s-a incetat transmisia show-urilor populare "Friends" si "Frasier". El spune insa ca Immelt le-a transmis clar ca "se asteapta la o imbunatatire a situatiei. Se asteapta sa obtinem mai mult decat locul patru".
Immelt a pastrat politica lui Welch de a renunta la angajatii cu rezultate slabe din cei 300.000 de angajati ai GE. Sub conducerea lui Welch, 10% din cei mai slab evaluati angajati erau disponibilizati. Managerii spun ca regula de 10% este acum mai putin stricta, dar angajatii fara performante sunt incurajati sa plece daca nu isi imbunatatesc activitatea.
Cu toate ca Immelt cauta consiliere din partea tuturor, tot el ia decizia finala, chiar daca nu este pe placul propriilor subordonati. In decembrie anul trecut nu a vrut sa aloce fonduri mai mari pentru achizitia DreamWorks, sub motivul ca este prea scump, Paramount Pictures de la Viacom avand castig de cauza. Decizia este inca discutata la anumite niveluri din cauza unei mult mediatizate lansari de noi filme de catre DreamWorks.
Immelt a avansat in ierarhia GE drept un profesionist al marketingului si al vanzarilor care poate obtine rezultate din orice. Ca executiv a perfectionat marketingul GE si a pus mai mult accent pe serviciile pentru consumator. Petrece cel putin doua zile pe luna pentru a se intalni cu vanzatorii, investitorii si clientii GE in cadrul unor sedinte in grupuri mici.
Michael Morris, directorul executiv al American Electric Power din Columbus, Ohio, spune ca Immelt se intereseaza periodic de progresul noii uzine ecologice pe carbuni pe care o construieste AEP cu tehnologie GE. "Este cu adevarat orientat catre consumator", a spus Morris. "Este o indemanare pe care nu toti marii vanzatori o au". Pentru a intelege mai bine consumatorii, Immelt sprijina cresterea relatiilor publice si a fortei de vanzare a companiei. In 19 ani de cand este director in cadrul GE a schimbat posturile cu o frecventa intre 18 luni si trei ani. Acum este hotarat sa pastreze managerii in functie cel putin trei ani.
Immelt spuna ca divizia ce fabrica motoare de avioane a supravietuit dupa 11 septembrie datorita faptului ca veteranii din conducere isi cunosteau clientii. "Au avut informatii. Au avut instinct. Au avut intuitie", a spus el. Asa cum Immelt insusi a procedat, le-a cerut angajatilor sa vina cu idei inedite si sa riste mai mult fara sa le fie frica ca isi vor pierde slujbele daca vor esua. "Implicati-va personal", spune el. Immelt ii sprijina, alocand fonduri pentru proiecte ca un computer de diagnosticare rapida care surprinde imagini multiple ale inimii sau tehnologie pentru reducerea noxelor emise de centralele care functioneaza cu carbuni si care au un efect negativ asupra climei. GE se asteapta sa obtina 7 miliarde de dolari din aceste proiecte si din altele selectate de Immelt pe parcursul acestui an.
Simultan, Immelt impinge GE spre a deveni o companie orientata global. Calatoreste cel putin de doua ori pe an in China si India. Veniturile din afara SUA aproape s-au dublat, la 80 de miliarde de dolari, fata de 44 milioane de dolari in urma cu cinci ani. Globalizarea inseamna si crearea unei forte de munca mai diversificata. Numarul cetatenilor de origine non-americana in randul primilor 500 de manageri din randul GE aproape s-a triplat fata de 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO