Business Internaţional

Economia americana nu se va vindeca mai devreme de 2011

11.12.2008, 16:30 22

Recesiunea cu care se confrunta economia Statelor Unite pare sa se agraveze pe zi ce trece, iar infuziile masive de capital din partea guvernului de la Washington ar putea sa nu fie suficiente pentru a opri declinul economic, scrie International Herald Tribune.

Rata somajului a atins in noiembrie cel mai ridicat nivel raportat in SUA in ultimii 34 de ani, fapt care nu face decat sa arunce un nor negru asupra perspectivelor de evolutie a pietei americane in ceea ce priveste consumul, considerat elementul central al celor mai dezvoltare economii ale lumii in ultimii zece ani.
Daca ar fi sa ne luam dupa criza economica din prezent, nivelul actual al somajului ar putea scadea abia in 2010 sau chiar in 2011, ceea ce inseamna ca economia mondiala nu ar trebui sa se bazeze pe o refacere a consumului in Statele Unite prea curand.
"Economia se afla prinsa in prezent intr-un cerc vicios in care rata angajarilor, veniturile si consumul se afla in scadere", a afirmat Nigel Gault, economist-sef pe SUA al IHS Global Insight.
Gault a mai spus ca perspectivele economice destul de sumbre l-ar putea face pe presedintele ales Barack Obama sa aprobe un plan de stimulare financiara chiar mai substantial decat cele anterioare, destinat sa opreasca declinul.
"Am estimat ca in urmatorii trei ani va fi pus in aplicare un plan de salvare in valoare de 550 de miliarde de dolari (433,7 mld. euro), insa va fi nevoie de mai mult decat atat", potrivit lui Gault.
Datele oferite publicitatii in ultima perioada ar putea indica gradul in care veniturile familiilor americane au fost afectate de criza si cat de importante sunt efectele recesiunii cu care se confrunta economia SUA de mai mult de un an.
"In prezent, economia globala si cea americana se afla pe o spirala descendenta pe care o alimenteaza reciproc", a afirmat Bill Cheney, economist-sef la John Hancock Financial.
Consumul in scadere al americanilor a dus la reducerea importurilor SUA, contribuind in acelasi timp si la caderea brusca a pretului petrolului. Cererea pe pietele internationale este redusa, iar acest lucru afecteaza exporturile Statelor Unite, ducand la majorarea ratei somajului.
A estima momentul in care acest cerc vicios s-ar putea termina ar insemna sa putem spune cand va reveni la normal situatia de pe piata creditelor care este nesigura in prezent. Insa un lucru este sigur: rata angajarii creste in mod normal dupa ce ia sfarsit o perioada de recesiune.
Criza economica cu care s-au confruntat Statele Unite in anii '90 a facut ca rata somajului sa scada abia dupa 15 luni de la incheierea recesiunii. In cazul recesiunii din 2001, somajul a ramas in jurul unui nivel record timp de 19 luni de la momentul in care s-a declarat in mod oficial sfarsitul crizei. Chiar si in cazul celor mai optimiste estimari, putini economisti isi permit sa spuna ca actualul episod se va termina pana in luna aprilie anul viitor, asta daca economia va evolua dupa o traiectorie similara cu cea de pana acum.
Acest lucru ar face ca rata somajului sa revina la nivelurile normale abia dupa 2010 sau 2011.
Doar in ultimele trei luni, aproape 1,3 milioane de americani si-au pierdut locurile de munca, somajul ajungand astfel la 6,7%, cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimii 15 ani.
Steven Wieting, economist la Citigroup, considera ca rata somajului ar putea creste chiar spre 9% pe la mijlocul lui 2010.
Cei de la Citigrup estimeaza ca 2009 ar putea aduce cu sine pericolul aparitiei unei recesiuni la scara mondiala, cresterea economica mentinandu-se la un nivel destul de scazut si in 2010, in ciuda planurilor de amploare in ceea ce priveste refacerea consumului in Statele Unite, China sau in alte tari.
Dobanzile se afla si ele in scadere, dupa cum arata reducerile operate in zona euro sau in Marea Britanie. Banca centrala a SUA a redus deja rata dobanzii la 1%, iar multi economisti considera ca dobanda ar putea ajunge chiar la zero in ianuarie, daca nu chiar in luna decembrie. In ciuda masurilor luate pana in prezent si a asteptarilor multor actori de pe piata, indicatorii economici nu dau prea multe sperante in ceea ce priveste oprirea declinului cu care se confrunta economia SUA sau economia mondiala.
Diversele rapoarte in ceea ce priveste evolutia industriei si a sectorului serviciilor la nivel mondial indica scaderi record, fapt care ar putea duce la cresterea si mai accentuata a somajului.
Cum s-ar putea sparge acest cerc vicios? Investitiile guvernamentale ar putea fi de ajutor, insa va fi nevoie de timp ca efectele acestor tipuri de actiuni sa se faca resimtite.
Tarile dezvoltate vor avea nevoie probabil de un impuls din alte surse.
Iar raspunsul la aceasta intrebare ar putea fi descoperit la statele bogate in resurse naturale si de alt tip precum China si tarile exportatoare de petrol, care impulsioneaza consumul pe pietele interne pentru a compensa exporturile in scadere. Dar dupa reducerea brusca a consumului in SUA si scaderea pretului petrolului si a comertului mondial, diferenta dintre excedentul pe care il detin aceste state si deficitul Statelor Unite si-a atins punctul maxim.
Aceasta tendinta ar putea continua, mai ales ca americanii descopera ce inseamna a face economii dupa multi ani in care s-au bazat doar pe profiturile de pe piata de real estate si pe cele obtinute din actiuni la bursa pentru a-si finanta fondurile de pensie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO