Business Internaţional

Economia americană suflă din greu

Economia americană suflă din greu

Autor: Catalina Apostoiu

31.10.2010, 23:45 14

Economia Statelor Unite a avansat cu o rată anualizată de 2% înperioada iulie-septembrie, mai rapid decât în trimestrul anterior,potrivit cifrelor oficiale, citate de BBC News.
"Creşterea economică este în continuare pozitivă, însă puţindezamăgitoare", a declarat Scott Brown, economist-şef în cadrulRaymond James & Associates. "Nu ne aflăm în punctul în carene-am dori din punct de vedere al redresării", a adăugatBrown.

Creşterea a venit în pofida menţinerii ratei şomajului la un nivelridicat şi a slăbiciunii de pe piaţa rezidenţială. Cifra de 2%depăşeşte creşterea revizuită în sus de 1,7% înregistrată înperioada aprilie-iunie, dar se situează sub rata de creştere de3,7% consemnată în trimestrul ianuarie-martie.
Banca centrală americană (Fed) a sugerat că va lua noi măsuripentru a impulsiona creşterea economiei. În acest sens, Fed esteaşteptat să anunţe reluarea strategiei de relaxare cantitativă,injectând noi fonduri în economie prin achiziţionarea deobli­ga­ţiuni guvernamentale.

Faţă de trimestrul anterior, economia americană a avansat cu 0,5%în trimestrul iulie-septembrie.
Economia înregistrează în continuare o redresare lentă la standardeistorice, cu rata şomajului la 9,6% şi americanii din ce în ce maipreocupaţi de viitor. Parti­dul Democrat al preşedintelui BarackObama ar putea suferi pierderi importante pe fondul acestor date încadrul alegerilor congresionale.
Datele publicate de Departamentul de Comerţ indică faptul căfirmele care îşi constituie stocuri au avut cea mai marecontribuţie, de peste două treimi, la expansiunea economieiStatelor Unite în decursul celui de-al treilea trimestru.
Totuşi, cheltuielile consumatorilor s-au aflat de asemenea încreştere în pofida menţinerii ratei şomajului la un nivel ridicat.Astfel, cheltuielile consu­ma­torilor au avansat cu o rată de 2,6%în trimestrul al treilea, în creştere faţă de 2,2% în trimestruldoi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO