Business Internaţional

Economia mondiala arata ca dupa razboi

23.04.2009, 18:35 6

Economia globala este asteptata sa se contracte in acest an pentru prima data dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar procesul de convalescenta va dura mai mult decat era initial prevazut, potrivit Fondului Monetar International, scrie The New York Times.
FMI a estimat un declin de 1,3% pentru economia globala in 2009, o scadere puternica chiar si fata de modestul avans de 0,5% pe care fondul il previzionase in ianuarie. Indicatorii economici ai statelor lumii par a indica o inrautatire a situatiei, situatie ce a condus la o modificare in scadere a estimarilor. In Statele Unite, considerate inca „epicentrul" crizei, potrivit fondului, contractia va fi chiar mai importanta, estimata la 2,8% in acest an, in timp ce in 2010 este prevazuta o crestere zero.
Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a avertizat ca procesul de reintoarcere pe crestere nu va fi usor sau rapid, evidentiind ca conexiunile puternice dintre economiile maladive si sistemele financiare paralizate creeaza complicatii mai greu de depasit.
„Niciodata in istoria moderna lumea nu a fost afectata simultan de tulburari pe ambele flancuri - atat economic, cat si financiar - asa cum este cazul situatiei actuale", a declarat Geithner.

Revenire lenta
FMI a anuntat ca economia globala este de asteptat sa isi reia cursul normal in 2010, cand va creste cu 1,9%, valoare modesta comparativ cu fostele valori ce au urmat unor perioade de criza. In conditii normale, cresterea economica s-ar situa undeva in jurul valorii de 4%.
„Revenirea pe plus s-ar putea face chiar mai lent decat in mod normal si ar putea conduce la o reducere a ratei somajului intr-un ritm mai lent", a declarat Olivier Blanchard, directorul departamentului de cercetare al FMI. „Previziunile noastre vorbesc despre un nivel maxim al somajului ce va fi atins la sfarsitul lui 2010".
Blanchard a mai dezvaluit ca in SUA rata somajului ar putea atinge un nivel maxim de aproximativ 10%.
Nivelul actual al acestui indicator este de 8,5%, dupa ce in ultimele luni a fost in continua crestere, animat de concedierile realizate de firme, intr-o incercare de a reduce costurile. Organizatia Internationala a Muncii a previzionat un nivel gloabl al somajului de 7% in acest an, in crestere de la 6% in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO