Business Internaţional

Economia zonei euro a stagnat în primul trimestru, evitând la limită recesiunea

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

15.05.2012, 12:41 157

Economia zonei euro a stagnat în primul trimestru, ca şi Produsul Intern Brut al UE, potrivit datelor prezentate marţi de Eurostat, surpriză plăcută pentru economişti şi pieţe, care anticipau intrarea blocului monetar în recesiune.

Zona euro a reuşit astfel să evite la limită recesiunea în primele trei luni ale acestui an, însă criza datoriilor de stat a împins în stagnare economia Franţei şi în jos pe cea a Italiei, lărgind decalajul faţă de Germania.

Media estimărilor economiştilor contactaţi de Reuters indica o contracţie economică de 0,2% în zona euro în primul trimestru, după un declin de 0,3% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Recesiunea tehnică este definită ca două trimestre consecutive de scădere a PIB faţă de trimestrul anterior.

Raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut, economia zonei euro a stagnat în primul trimestru, iar cea a UE a crescut cu 0,1%.

În trimestrul al patrulea al anului trecut, atât zona euro, cât şi UE au înregistrat o contracţie economică de 0,3%. În termeni anuali, economia zonei euro a crescut cu 0,7% în ultimele trei luni din 2011, iar cea a UE cu 0,8%.

Intrarea zonei euro în recesiune în primul trimestru al acestui an era considerată aproape sigură, însă creşterea economică peste aşteptări afişată marţi de Germania pentru primul trimestru a contribuit decisiv la evitarea contracţiei.

Recesiunea tehnică are însă mai mult semnificaţie psihologică, iar evitarea la limită a unei noi periaode de declin nu marchează îmbunătăţirea condiţiilor economice din zona euro.

Dimpotrivă, indicatorii încrederii în economia zonei euro pentru luna aprilie anunţă o situaţie dificilă şi în trimestrul al doilea, care ar putea fi reflectată printr-o nouă contracţie economică.

Economia Germaniei a crescut în primul trimestru cu 0,5% faţă de ultimele trei luni ale anului trecut, performanţă de cinci ori mai solidă faţă de media estimărilor analiştilor, de plus 0,1%, şi de peste două ori mai puternică decât cea mai optimistă estimare, de 0,2%.

Decalajul economic dintre Germania şi "sud" s-a adâncit însă în primul trimestru. Franţa, a doua mare economie a zonei euro, a înregistrat stagnare economică, după o creştere modestă de 0,1% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Italia, afectată de criza datoriilor de stat şi de efectele măsurilor de austeritate, a afişat o contracţie economică de 0,8% în primele trei luni, după scăderi de 0,7%, respectiv 0,2% în cele două trimestre precedente.

Spania a intrat de asemenea în recesiune, cu minus 0,3% în ultimele două trimestre încheiate, în timp ce Marea Britanie a înregistrat contracţii de 0,2%, respectiv 0,3%, în ordine cronologică.

România este de asemenea în recesiune, cu scăderi de 0,1% în primul trimestru al acestui an şi 0,2% în ultimele trei luni din 2011.

Economia Bulgariei a stagnat în primele trei luni după o creştere de 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut, iar Ungaria a înregistrat o contracţie de 1,3%, după staganre în octombrie-decembrie 2011.

Cehia a intrat în recesiune, cu o scădere de 1% în primul trimestru, precedată de o contracţie de 0,1%, iar datele pentru economia Poloniei nu sunt încă disponibile, după o creştere de 1,1% în trimestrul patru din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO