Business Internaţional

Editorialistii de top ai Financial Times dau de pamant cu politicienii europeni si planul lor de salvare a Greciei

30.03.2010, 23:10 26

Liderii europeni au cazut de acord saptamana trecuta, in cadrulsummitului de la Bruxelles, sa se implice in salvarea Greciei, insamulti economisti si analisti considera ca planul a fost prezentatdoar "de ochii lumii" si ca nu are substanta.
Mai mult, acestia considera ca dobanda pe care guvernul de la Atenaar urma sa o plateasca in eventualitatea contractarii unui imprumutde la partenerii europeni este mult prea ridicata si nu ajuta cunimic un guvern care se chinuie sa reduca costurile cu finantarea.Gideon Rachman si Wolfgang Munchau, doi dintre editorialistii detop ai cotidianului britanic de business Financial Times, atacaatitudinea politicienilor europeni si considera ca la summitul dela sfarsitul saptamanii trecute s-au gasit solutii pe termen scurtcare in niciun caz nu duc la rezolvarea problemelor care macinaeconomiile europene. Concluzia: Europa nu a castigat altceva decattimp, "ametindu-i" pe investitori cu o unitate fragila de care audat dovada liderii politici. Dar problemele risca sa reapara si sase acutizeze.

Crearea euro seamana cu o casatoriearanjata

Editorialistul Gideon Rachman, o prezenta constanta in paginilecotidianului britanic, este de parere ca actuala criza a datoriilorcu care se confrunta guvernul de la Atena reprezinta cel maiimportant test pe care moneda unica europeana l-a avut de infruntatpana in prezent. "Joia trecuta s-a atins un acord care ii vapermite Greciei sa se imprumute de la Fondul Monetar International(FMI), dar si de la partenerii europeni, daca va avea nevoie. Acestlucru ar putea calma pentru o perioada pietele, insa nu va facenimic in directia rezolvarii problemei intrinseci", consideraRachman in cadrul unui editorial. In opinia sa, moneda euro seamanacu o casatorie aranjata. Creatorii sai au constientizat faptul cavor pune sub aceeasi umbrela tari cu economii si politici diferite,insa au sperat ca, in timp, noii parteneri vor creste impreuna sivor reusi sa formeze o uniune in adevaratul sens al cuvantului -atat monetara, cat si economica. "Ceea ce demonstreaza crizaGreciei este ca aceasta casatorie aranjata a Europei se afla inimpas. Partenerii nu au evoluat impreuna. Pentru o lunga perioadade timp, tari precum Grecia sau Portugalia au avut de castigat depe urma convergentei economice iluzorii, prin intermediuldobanzilor de politica monetara reduse si al stabilitatii pe careeuro o inducea", potrivit lui Rachman. In perioada anterioaracrizei, cand economia europeana se afla pe crestere, pietele auacceptat fara prea multe comentarii "fantezia" ca intreobligatiunile grecesti si cele germane nu exista prea maridiferente. Acum insa, totul s-a schimbat si Grecia trebuie saplateasca prime de risc impresionante pentru a-si asigurafinantarea.
O alta problema a zonei euro este competitivitatea ridicata aGermaniei, care pune in umbra tari precum Grecia, Spania siPortugalia, intrucat acestea nu mai pot apela la depreciereamonedei pentru a-si face exporturile mai competitive.

Ne-au pacalit pentru putin timp

Un alt sceptic cu privire la eficienta ajutorului acordatgrecilor este Wolfgang Munchau, unul dintre cei mai cunoscuticomentatori pe probleme economice din Europa. Planul de salvare aGreciei pare un acord de amploare, insa daca este examinat indetaliu, demonstreaza ca nu are substanta. "V-au pacalit timp de unminut", spune Munchau in cadrul editorialului sau.
Ceea ce l-a socat cel mai mult pe Munchau este faptul ca pachetulde salvare vine sub forma unui imprumut ce poarta o dobandasimilara celei practicate pe piata, insa atunci cand Grecia vatrebui sa se finanteze de pe piete pentru a-si rambursa datoriacatre partenerii europeni, randamentul pe care va fi nevoita sa-lplateasca va fi mult mai mare. "In fapt, este greu de imaginat unscenariu in care Uniunea Europeana va oferi acest ajutor deurgenta", spune Munchau. Judecand dupa comentariile facute deoficialii eleni, ideea principala este ca guvernul de la Atena sase descurce fara ajutorul partenerilor din zona euro si safoloseasca promisiunile acestora drept suport psihologic pentru aconvinge investitorii sa cumpere obligatiuni elene. "Acesta este untruc periculos", avertizeaza Munchau, precizand ca la un momentdat, repercusiunile vor fi grave. In viziunea sa, faptul ca agentiade evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat ca nu vaopera modificari asupra ratingului Greciei nici dupa ce zona eurova sustine posibilitatea unui imprumut, nu reprezinta o surpriza."Problema Greciei nu se reduce numai la simplul acces la capital -care nu a fost o problema nici pana acum, in ciuda crizei -, ci ladobanzile pe care tara trebuie sa le plateasca pentru datoriilesale, care sunt prea ridicate raportandu-ne la economia elena",potrivit lui Munchau. El isi inchide editorialul intr-o manierapesimista, avertizand ca situatia Grecia nu va avea un finalfericit, in ciuda faptului ca anuntul unui ajutor venit din parteazonei euro reprezinta un instrument de efect, care ar puteaimpresiona pietele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO