Business Internaţional

Estonia are sanse mici sa mai treaca la euro in 2010

31.03.2009, 16:43 19

Estonia trebuie sa isi revizuiasca planurile privind adoptarea monedei euro pana in iulie 2010, in conditiile in care recesiunea ce afecteaza economia statului baltic ameninta sa majoreze deficitul bugetar, potrivit declaratiilor ministrului estonian de finante, Ivari Padar, scrie Bloomberg.

Produsul Intern Brut se ve contracta in acest an cu 8,5%, potrivit ministrului de finante. In luna noiembrie, estimarile pentru 2009 vorbeau de o contractare a economiei cu doar 2,5%.
Statul baltic a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 3% din PIB, in conditiile in care economia s-a contractat cu 3,6%, potrivit informatiilor facute publice de Biroul National de Statistica. Deficitul bugetar s-a incadrat in limitele impuse de Uniunea Europeana, corespunzand chiar limitei superioare. Aceasta este una dintre conditiile de preaderare la zona euro pentru statele candidate. In cazul Estoniei se asteapta ca deficitul bugetar sa fie mai mare in 2009 decat anul trecut, in conditiile in care veniturile bugetare scad pe fondul crizei economice, sunt de parere analistii.
"In conditiile in care recesiunea este asteptata sa se adanceasca in acest an, mentinerea deficitului bugetar la 3% din PIB va fi o provocare mult mai mare", a spus Sander Klaos, analist in cadrul celui mai mare creditor nordic, Nordea AB.
Comisarul european pentru afaceri monetare Joaquin Almunia a spus pe 19 martie ca planul primului-ministru estonian Andrus Ansip de a adopta moneda euro pana in iulie 2010, plan anuntat la inceputul acestei luni, este prea ambitios, potrivit afirmatiilor unui purtator de cuvant al guvernului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO