Business Internaţional

Estul se redresează rapid cu ajutorul Occidentului

Autor: Traian Terzianm

09.01.2011, 23:44 11

Producţia industrială din Ungaria şi Cehia a avut în noiembrie ocreştere peste aşteptările economiştilor, ceea ce indică faptul căredresarea economică a Europei de Est accelerează, titreazăBloomberg.

Producţia Ungariei a crescut în noiembrie cu 14,5% faţă deaceeaşi perioadă a anului anterior, comparativ cu 8,3% dinoctombire, depăşind estimarea de 8,6% prevăzută de economişti.

În Cehia, producţia a avansat cu 15,9%, faţă de 6,9% înoctombrie şi de o estimare de 12%.

Economiile din Europa de Est îşi revin ajutate de cererea marevenită din zona euro, principala piaţă a exporturilor ţărilorprecum Ungaria, Cehia sau România.

"Cifrele indică o intensificare a activităţii economice înultimul trimestru al anului trecut, creşterea economică tinzândspre 3%", a spus Janos Samu, analist în cadrul companiei ConcordeSecurities, într-un raport cu privire la producţia industrială aUngariei.

Redresarea Ungariei este dependentă de starea de sănătate aeconomiei zonei euro, unde merg 60% din exporturile sale.

Economia ungară a crescut cu 1,7% în trimestrul trei, după ces-a contractat cu 6,9% în 2009.

Cehia, unde exporturile reprezintă aproximativ 70% din ProdusulIntern Brut, a revenit pe creştere anul trecut. Economia cehă acrescut cu 2,8% în trimestrul trei din 2010, fiind cea mai rapidărată de creştere înregistrată în ultimele nouă trimestre.

Redresarea a fost iniţial alimentată de exporturi şi mai târziude o revenire a cererii interne.

Revenirea economică a Germaniei se datorează creşterii număruluide companii şi a numărului consumatorilor care au început săcheltuiască mai mult. Vânzările de retail din Germania au crescutcu 1,6%, cel mai mult din 2004 şi până acum, potrivit datelorInstitutului Federal de Statistică din Wiesbaden.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO