Business Internaţional

Exodul muncitorilor polonezi catre Vest impinge salariile locale in sus

24.01.2007, 14:05 26

In urma exodului muncitorilor polonezi, Polonia se va confrunta cu un deficit de aproximativ 300.000 de muncitori si specialisti in constructii, scrie Le Figaro.
"Bineinteles ca este o problema! Aceasta este chiar principala mea problema", marturiseste Dorota Szyslak, director al unei companii de constructii. "Am 26 de muncitori cand mi-ar trebui de trei ori mai multi pentru a-mi onora comenzile," explica ea.
Tanara marturiseste ca multi dintre salariatii sai au plecat sa munceasca in Anglia, Finlanda si Irlanda. "In ultimul timp, unii angajatori au venit chiar la portile santierului pentru a-si atrage forta de munca".
Unu pana la doua milioane de polonezi si-au parasit tara din momentul aderarii acesteia la Uniunea Europeana, in mai 2004. Obiectivul: sa castige mai multi bani in alte tari, in special in Irlanda si in Marea Britanie.
"In prezent, un muncitor in constructii castiga intre 10 si 14 zloti (2,6-3,6 euro) pe ora in Polonia, comparativ cu 40-44 zloti (10,4-11,4 euro) in Marea Britanie", declara Zenon Kierczynski, presedinte al biroului executiv al autoritatii pentru constructii din Wielkopolska. Rezultatul: va exista un deficit de aproximativ 300.000 de muncitori si specialisti in constructii in Polonia, conform estimarilor ministerului muncii si politicii sociale din Varsovia. Acest deficit va aparea in urma puternicului exod al fortei de munca, bineinteles, dar si din cauza unei probleme de "competenta si formare profesionala," adauga Janusz Grzy, din cadrul ministerului.
Pentru a face fata acestei crize de forta de munca, companiile "importa" muncitori straini. In primele sase luni ale anului 2006, au fost eliberate 1.729 permise de munca pentru rezidenti bielorusi si ucrainieni, conform datelor ministerului. In realitate, insa, intre 50.000 si 300.000 de muncitori din aceste tari lucreaza ilegal in Polonia, conform informatiilor publicate de cotidianul Gazeta Wy-borcza. Angajarea unui muncitor dintr-una din aceste tari este un proces indelungat si dificil. Ar fi nevoie de viza, permis de munca si totul ar dura intre una si trei luni. "Am incercat sa angajez in mod legal muncitori ucrainieni, este aproape imposibil", declara Eric Agnello, in varsta de 40 de ani, director general al RD Bud, filiala poloneza a companiei franceze de constructii Rabot Dutilleul. "Totusi, mai am nevoie de aproximativ 20 de muncitori", adauga el.
In fata acestei situatii, guvernul inten-tioneaza sa simplifice formalitatile de angajare a muncitorilor ucrainieni, bielorusi, chiar vietnamezi "in cadrul anumitor categorii profe-sionale", dintre care constructiile, incepand cu acest an. De asemenea, guvernul polonez do-reste sa liberalizeze complet accesul cetatenilor celor sapte tari europene, dintre care si Franta, care nu si-au deschis complet portile pentru muncitorii polonezi.
Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE pe 1 ianuarie ar trebui de asemenea sa constituie o alta oportunitate pentru sectorul polonez al constructiilor si lucarilor publice. "Intr-adevar, privesc in aceasta directie pentru a-mi completa echipele", admite Rafal Sobkiewicz, in varsta de 31 de ani, director al Totalbud, subcontractor varsovian cu 150 de angajati. Problema este ca Bulgaria si Romania vor avea si ele nevoie de propria forta de munca pentru a-si reface infrastructura.
Acest deficit de forta de munca are insa si avantaje pentru muncitorii polonezi. Salariile au crescut cu "10% in 2006", conform lui Kierczynski. Acesta arata ca salariul mediu al unui muncitor din domeniul constructiilor este de aproximativ 700 de euro pe luna.
"Un salariat care-mi cerea 8 zloti (2 euro) pe ora la inceputul anului 2006 imi cere acum 12 zloti (3 euro)", confirma Jerzy Cholewa, in varsta de 50 de ani, director al Instalatorstwo Elektryczne.
"Pe anumite categorii de lucru, este greu sa gasesti muncitori cu mai putin de 20 sau 25 de zloti pe ora", adauga Tomasz Tybus din cadrul Polbet, o companie cu 200 de salariati si 50 de santiere.
Lucrurile se schimba insa. Polonia evo-lueaza, iar rata somajului scade, de la 20% in 2004 la mai putin de 15% la sfarsitul anului 2006. "Veti vedea, in cateva luni, totul se va rezolva", declara Beata Gawarkiewicz, director de resurse umane in cadrul Bouygues Polska. "Salariile vor creste. Diferenta de nivel de trai dintre Polonia si celelalte tari europene se va diminua. Multi polonezi nu vor mai merge sa munceasca in alte tari".
Daniel, in varsta de 31 de ani, sef de echipa pe un santier din Capitala, a lucrat in mai multe tari inainte de a reveni in Polonia. "Am muncit mai multe luni in Anglia, Olanda si Norvegia. Este adevarat, acolo eram platit de doua-trei ori mai bine. Dar lucram sase zile din sapte. 70 de ore pe saptamana. Asta nu e viata. Am revenit in tara pentru a duce o viata normala si a-mi face o familie", spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO