Business Internaţional

Fed dă impresia că stă departe de dobânzile negative, dar vorbeşte apreciativ despre ele

Fed dă impresia că stă departe de dobânzile negative,...

Autor: Bogdan Cojocaru

31.08.2016, 00:03 402
Dobânzile negative par să funcţioneze în alte ţări, a afirmat într-o emisiune a Bloomberg Television Stanley Fischer, vicepreşedintele Rezervei Federale americane. Cu acest prilej, oficialul a asigurat că aceste unelte neconvenţionale de politică monetară nu sunt luate în considerare de banca centrală a SUA.

Fed „nu intenţionează să facă nimic în direcţia aceasta“, însă băncile centrale care le folosesc „cred că au succes“, a spus Fischer. Comentariile lui vin la câteva zile după un discurs al preşedintelui Fed Janet Yellen despre uneltele  de politică monetară ce pot fi folosite în viitor în care aceasta nu a atins sensibilul subiect al dobânzilor negative. Fischer a fost guvernatorul băncii centrale a Israelului şi este o figură proe­mi­nentă în lumea financiară. În aceste condiţii, comentariile sale reprezintă un sprijin puternic dat politicilor monetare necon­venţionale, adesea controversate.

„Suntem într-o lume în care acestea par să funcţioneze“, a spus ofici­alul. El a remarcat că do­bân­zile negative pot fi o problemă pentru cei care pun bani deoparte, însă „se împacă bine cu preţurile acţiunilor“. Separat, într-un interviu radiodifuzat, guverna­to­rul Băncii Angliei a respins şi el ideea introducerii dobânzilor negative, spunând că acestea nu sunt o opţiune eficientă.

„Ceea ce vedem la alte ţări este, ca să fiu sincer, că au greşit un pic“, spunea Carney la începutul lunii august. Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei Thomas Jordan a atenţionat că dobânzile negative sunt „absolut necesare“ pentru ţara sa.

BCE şi Banca Japoniei se bazează pe pachete de sti­mu­lare care înclud dobânzi negative aplicate depozitelor pentru alimen­tarea cu energie a inflaţiei şi revitalizarea creş­terii eco­nomice. Şefii ambelor instituţii au spus că pot duce dobânzile şi mai jos dacă este nevoie, chiar dacă sunt evidenţiate tot mai mult riscurile şi efectele secundare ale acestora.

Fischer a atenţionat că deciziile pe care le iau alte bănci centrale au efecte şi în SUA.

„Avem de-a face cu o interconectare şi suntem, probabil, cea mai importantă bancă centrală, însă BCE opereză cam la acelaşi nivel al PIB-ului şi ceea ce face contează foarte multe“, a spus bancherul american. În timp ce în alte părţi ale lumii tendinţa este de relaxare a politicii monetare, Fed a optat pentru direcţia contrară. Un prin pas spre normalizarea politicii, prin creşterea dobânzilor, a fost făcut în decembrie, însă sprintul a fost stopat de evoluţiile din economia mondială şi de semne de slăbiciune în economia americană. Fischer a explicat că datele economice care vor fi publicate curând vor determina traiectoria creşterii dobânzilor.

„Putem alege ritmul, dar în funcţie de datele care vor veni“, a spus el. Oficialul a subliniat că SUA este aproape de ocuparea integrală a forţei de muncă, chiar dacă dolarul s-a întărit, şi în timp ce există ceva pesimism legat de ritmul de creştere economică, „problema ţine în mare parte de avansul productivităţii, ceva foarte dificil de controlat de către oficialii Fed. Depinde enorm de ce fac oamenii în companiile lor. Iar acest avans este acum foarte lent“. Fischer se aşteaptă ca productivitatea să reînceapă să crească datorită „lucrurilor remarcabile“ care se întâmplă cu tehnologia, dar care nu se reflectă încă în datele statistice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO