Business Internaţional

Firmele de pe Wall Street si creditorii ipotecari, sub lupa procurorilor

06.05.2008, 19:23 22

Procurorii federali si-au intensificat in ultimele saptamani cercetarile cu privire la jucatorii implicati in criza sectorului creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, concentrandu-se asupra firmelor de pe Wall Street, a brokerilor si creditorilor ipotecari, scrie The Wall Street Journal.
Eforturile de clarificare a conditiilor in care s-a declansat criza survin in conditiile in care industria a anuntat noi operatiuni de writedown, in valoare de zeci de miliarde de dolari si care au legatura cu operatiunile din segmentul creditelor ipotecare riscante.
Procurorii din Brooklyn au pus bazele unei forte operationale de agentii federale, de stat si locale care va include 15 agenti si anchetatori.
Benton J. Campbell, care are in subordonare aproximativ 150 de procurori, a declarat ca grupul va face cercetari privitoare la posibile delicte, de la frauda in sectorul creditelor ipotecare comisa de brokeri, la frauda in domeniul serviciilor financiare, insider trading si frauda contabila. Campbell a declarat ca inca nu se stie cate cazuri vor fi descoperite, mai ales pe Wall Street.
Constituirea fortei operationale amplifica astfel eforturile deja depuse in Brooklyn, unde procurorii incearca sa determine daca banca de investitii UBS si-a evaluat in mod incorect detinerile din domeniul titlurilor ipotecare si cerceteaza circumstantele in care s-a produs colapsul a doua fonduri de hedging ale Bear Stearns, care s-a prabusit in vara anului trecut din cauza pierderilor legate de investitiile din sectorul ipotecar.
Procurorii cerceteaza de asemenea potentiale fraude contabile si declaratii false depuse printre altii de actualii si fostii directori ai American Home Mortgage Investment Corp., un creditor ipotecar care s-a prabusit anul trecut, conform unor surse familiare cu situatia.
Anchetele privitoare la creditorii ipotecari se concentreaza asupra posibilitatii ca oficialii sa fi inclus in rapoarte reprezentari eronate cu privire la pozitia financiara a unei companii si la calitatea creditelor sale ipotecare.
De asemenea, sunt cercetate posibile cazuri in care nu s-a precizat cresterea numarului debitorilor intrati in imposibilitate de a rambursa creditele sau in care s-au adoptat proceduri contabile dubioase cu scopul acoperirii pierderilor inregistrate.
Procurorii incearca sa determine si daca firmele au manipulat informatiile privitoare la persoanele care au contractat credite ipotecare inainte de acordarea creditelor si mai apoi vanzarea acestora catre banci sau firme de pe Wall Street care le-au combinat in titluri si le-au vandut investitorilor.
Investigatiile procurorilor din Brooklyn includ unele din anchetele anuntate anterior de FBI cu privire la un numar de 20 de companii implicate in activitati pe segmentul creditelor subprime.
Procurorii cerceteaza de asemenea posibilitatea ca institutiile care au acordat creditele ipotecare sa fi inselat bancile de pe Wall Street care le-au finantat. Anchetatorii incearca sa determine si daca brokeri din cadrul firmelor de pe Wall Street au mintit investitorii spunandu-le ca investitiile lor in vehicule cunoscute sub denumirea de CDO se bazeaza pe alte titluri si nu pe active ca imprumuturile ipotecare subprime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO