Business Internaţional

Fondurile actionare la MOL preseaza pentru OMV

02.10.2007, 18:01 28

Grupul petrolier austriac care si-a exprimat in mai multe randuri intentia de a prelua MOL, grupul maghiar respingand vehement oferta, informeaza Portfolio.hu.
Fondul de investitii londonez Centaurus Capital, care detine 1% din MOL (echivalentul a 100 mil. euro), a cerut conducerii companiei o repozitionare fata de oferta de preluare a OMV, considerand ca negocierile cu austriecii ar trebui sa inceapa cat mai curand. Oficialii Centaurus Capital cred ca pretul de 32.000 de forinti (127,6 euro) pe actiune oferit de OMV constituie un motiv suficient pentru ca reprezentantii companiei maghiare sa demareze o serie de discutii. Centaurus a solicitat conducerii Mol sa permita actionarilor sa analizeze oferta grupului austriac.
Saptamana trecuta, OMV a sugerat ca este dispus sa plateasca in schimbul companiei maghiare 32.000 de forinti, in schimbul acestui pret austriecii avand dreptul de a pune o serie de conditii in eventualitatea incheierii unui acord. Aceasta oferta evalueaza MOL la aproximativ 20 mld. dolari (14 mld. euro).
Intr-o scrisoare adresata directorului executiv al MOL Zsold Hernadi, oficialii Centaurus Capital isi arata neincrederea vizavi de legalitatea strategiei defensive a grupului maghiar. "In lipsa unei oferte alternative, actuala oferta a OMV este suficient de atractiva, analizarea acesteia trebuind sa revina mai degraba actionarilor, decat boardului de conducere al companiei", se arata in scrisoarea semnata de Randel Freeman, managing director al fondului de investitii.
Apelul facut de oficialii Centaurus Capital vine in urma declaratiilor investitorului Mark Mobius, prin care cerea MOL incheierea unui acord cu austriecii. Templeton, compania controlata de catre Mobius, detine actiuni atat la OMV, cat si la MOL. Mobius, care refuza sa declare ce participatie detine in cadrul celor doua companii, a afirmat intr-un interviu ca oferta pe care OMV a lansat-o saptamana trecuta "are sens".
Guvernul maghiar pregateste un proiect de lege care interzice companiilor straine controlate de stat sa achizitioneze active de interes strategic in Ungaria. Proiectul de lege vizeaza direct oferta OMV, avand in vedere ca statul austriac detine o participatie importanta in cadrul companiei.
Mobius considera ca adoptarea unei asemenea masuri protectioniste nu ar face altceva decat sa duca la "diminuarea increderii investitorilor vizavi de piata din Ungaria". De asemenea, Mobius a facut un apel catre guvernul austriac, cerandu-i sa renunte la participatia din cadrul OMV.
Insa, ministrul austriac al economiei, Martin Bartenstein, considera ca statul maghiar ar trebui sa achizitioneze un pachet minoritar de actiuni la MOL, aceasta actiune putand asigura o fuziune "intre parteneri egali".
"Ministrul a sugerat guvernului de la Budapesta achizitionarea unui pachet de actiuni la MOL, ceea ce ar conduce la o fuziune intre parteneri egali, nu la o preluare a companiei maghiare", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Maria Mittermair-Weiss, confirmand faptul ca Bartenstein a sugerat statului maghiar sa achizitioneze 25%+1 din actiunile MOL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO