Business Internaţional

Francezii se dau exemplu pentru modul in care au scapat de problemele din sistemul financiar

15.11.2009, 23:14 17

Dupa peste un deceniu in care actualul premier al MariiBritanii, Gordon Brown, a pledat pentru ideea ca pietele trebuie safie lasate sa se maturizeze, este putin surprinzator ca franceziisunt cei care rad la urma, scrie The Guardian.

Dupa ce a participat la reuniunea G20 de la inceputul luniinoiembrie, organizata in Scotia, Christine Lagarde, ministrulfrancez de finante, parea extrem de satisfacuta ca economiafranceza se afla intr-o pozitie mai buna decat cea britanica.

La putin timp dupa ce colegul sau de partid, Pierre Lellouche, alansat un atac cu privire la pozitia liderului britanic alopozitiei, David Cameron, asupra integrarii europene, Lagarde aadoptat un ton mai bland, spunand ca decizia conservatoruluibritanic de a sprijini un referendum pentru Tratatul de la Lisabonaeste "extrem de binevenita".

In opinia lui Lagarde, a sosit momentul ca Europa sa mearga maideparte. "Mi-as dori ca Marea Britanie sa faca parte din proces. Afost de cele mai multe ori un motor pentru Europa si are rezistentade care noi avem nevoie la acest moment", spune ministrul francezde finante.

City-ul londonez dicteaza reglementarile

Totodata, ea este de parere ca un guvern conservator nu vaschimba prea multe in ceea ce priveste pozitia Marii Britanii innegocierile la nivel de Uniune despre reglementarile financiare."Districtul financiar al Londrei, City, este cel care dicteaza,indiferent de partidul de guvernamant", explica Lagarde.

Cu putin timp inainte de summit-ul G20 din Scotia, Lagarde a pusla punct o serie de reglementari care vor obliga bancile francezesa se supuna principiilor stabilite in septembrie la Pittsburgh cuprivire la limitarea bonusurilor bancare.

Potrivit lui Lagarde, Franta este astfel cu un pas inainteavecinilor anglo-saxoni in ciuda dezaprobarii vehemente abonusurilor de catre guvernul de la Londra.

Totodata, ministrul de finante de la Paris a anuntat ca asolicitat sprijinul lui Michel Camdessus, fost presedinte alFondului Monetar International, pentru intocmirea unor principii debaza in lupta impotriva practicilor salariale excesive.

Britanicii inca dau capital bancilor cuprobleme

Lagarde este extrem de multumita ca sistemul financiar francezincepe treptat sa iasa din criza, in conditiile in care ministrulbritanic de finante, Alistair Darling, a mai anuntat recentlansarea unui pachet de 40 mld. lire sterline (44,6 mld. euro),menit sa salveze bancile din tara.

"Datorita modelului de business al bancilor noastre siintensitatii cu care acestea sunt supravegheate, institutiilenoastre au facut fata crizei mai bine decat cele din Marea Britaniesi nu am fost nevoiti sa nationalizam niciuna. Bancile noastre dejaau rambursat capitalul pe care statul l-a injectat in perioadacrizei. Am reusit sa inlaturam hibele", spune cu mandrieLagarde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO