Business Internaţional

Francezii trebuie să muncească mai mult ca să acopere deficitul de 32 mld. euro din sistemul de pensii

Pensionarii francezi sunt printre cei mai „răsfăţaţi“ din Europa: pe lângă vârsta mică la care se pot retrage din câmpul muncii, ei mai beneficiază şi de un sistem de calcul al pensiilor foarte avantajos (FOTO: Shutterstock)

Pensionarii francezi sunt printre cei mai „răsfăţaţi“ din Europa: pe lângă vârsta mică la care se pot retrage din câmpul muncii, ei mai beneficiază şi de un sistem de calcul al pensiilor foarte avantajos (FOTO: Shutterstock)

17.06.2010, 23:32 434

Din cauza găurii de 32 mld. euro din sistemul de pensii, statulfrancez nu-şi mai permite să ofere prea multe privilegii, careîntr-o oarecare măsură au ajuns să definească stilul de viaţăspecific francez. Ce înseamnă asta? Pensionare la vârsta rezonabilăde 60 de ani, facilităţi pentru cinci milioane de angajaţi dinsistemul de stat care pot ieşi la pensie chiar şi mai devreme,precum şi bonusuri şi scutiri de la impozite care le oferăpensionarilor şansa de a avea un nivel de trai mult mai ridicatdecât angajaţii cu salarii medii, scrie Financial Times.

Din cheltuielile sociale ale guvernului de la Paris, 65% seîndreaptă către pensii. Asemenea celor mai multe state dezvoltate,Franţa este o ţară cu populaţie îmbătrânită şi totodată are unadintre cele mai mari speranţe de viaţă. În medie, femeile primescpensie timp de 28 de ani, iar bărbaţii, timp de 24 de ani,comparativ cu restul statelor din Organizaţia pentru Cooperare şiDezvoltare Economică, unde cifrele sunt mult mai mici, de 23,respectiv 18 ani.

Angajaţii din sectorul public francez primesc o pensie egală cu75% din salariul lunar primit în ultimele şase luni de activitate,în timp ce angajaţii de la privat primesc 50% din media lunară aveniturilor primite în cel mai bine remuneraţi 25 de ani deactivitate, la care se pot adăuga pensiile private. Pensia mediedin Franţa s-a ridicat în 2008 la 1.122 de euro (825 de euro pentrufemei şi 1.426 de euro pentru bărbaţi). În România pensia medieeste de 170 de euro.

Probleme la finanţarea deficitului sistemului depensii

"Nu putem evita creşterea vârstei de pensionare. Toţi parteneriieuropeni vor munci mai mult, iar noi nu putem evita acest trend", aexplicat ministrul muncii din Franţa Eric Woerth.

Deficitul sistemului de pensii este estimat a urca anul acestala 32 mld. euro.

Potrivit casei naţionale de pensii din Franţa, dacă vârsta depensionare nu va fi majorată, deficitul ar putea creşte la 80 mld.în 2030, până la 114 mld. euro în 2050.

Cheltuielile cu pensiile au reprezentat în 2007 13,3% din PIB,potrivit Institutului de Statistică de la Paris, comparativ cu omedie a Uniunii Europene de 11,8%. Guvernul francez susţine căacest indicator se află în prezent la 14,4% din PIB.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, pondereacheltuielilor României cu pensiile a ajuns la 8,4% din PIB în 2010şi ar putea creşte până la 15,8% în 2060.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy avea de ales din mai multemodalităţi prin care sistemul de pensii să fie reformat.

Acestea includeau extinderea perioadei de contribuţie la pensii,majorarea contribuţiilor sau reducerea pensiilor. Sarkozy a exclusultimele două variante, în condiţiile în care costurile sociale dinFranţa sunt oricum printre cele mai ridicate din Europa, iarreformele anterioare au diminuat deja viitoarele pensii cu 20%.

În Franţa există 15,5 milioane de pensionari, dintr-o populaţietotală de 65 de milioane. Estimările indică faptul că acest numărva creşte constant, în 2030 ajungând la 18 milioane şi în 2050 la23 de milioane.

Grecii sunt de vină

"Înainte de criza din Grecia, guvernul de la Paris nu ar fiîndrăznit să se atingă (de pensii - n. red.). Acum însă există oasemenea presiune din partea pieţelor, încât se vor încercadiferite demersuri", a spus profesorul Bruno Palier de laInstitutul de Studii Politice din Paris.

Orice francez poate beneficia de o pensie completă la vârsta de60 de ani, atât timp cât a plătit contribuţii timp de cel puţin40,5 ani. Începând cu 2012, această perioadă va fi majorată la 41de ani, urmând să urce gradual.

Începând cu vârsta de 65 de ani, orice francez se poatepensiona, chiar dacă nu a lucrat 40,5 ani. Angajaţii din sectorulprivat pot lucra până la 70 de ani dacă doresc, în timp ce pentrusectorul public limita superioară este de 65 de ani.

Potrivit Eurostat, francezii au ieşit la pensie în 2007 la ovârstă de 59,4 ani, în timp ce media europeană a fost de 61,2ani.

Reforma sistemului de pensii urmează să fie dezbătută înparlamentul francez în septembrie.

Germania intenţionează, de asemenea, să majoreze vârsta depensionare la 67 de ani, în timp ce Marea Britanie şi Italia - la65 de ani.

Jacques Chirac, 31.000 de euro/lună

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac primeşte o pensielunară de aproape 31.000 de euro, potrivit Safeguardiang Pensions,un grup de lobby care susţine reformarea sistemului public depensii. Chirac a lucrat timp de multe decenii în politica franceză,fie că a fost primar al Parisului, fie preşedinte al Franţei,astfel că se bucură de o pensie substanţială. Cazul său oferă unexemplu concret al "generozităţii" sistemului public de pensii,care acum pune foarte multe probleme statului francez din cauzafaptului că numărul angajaţilor care cotizează pentru pensiilecelor mai în vârstă a scăzut dramatic în ultimele decenii. Maimult, modelul după care se calculează pensiile bugetarilor francezieste cunoscut sub denumirea "Rolls Royce", aluzie la exclusivistalimuzină. Spre exemplu, după un mandat de numai cinci ani, undeputat îşi poate suplimenta pensia cu 1.500 de euro pe lună, întimp ce un senator, cu 2.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO